Yaklaşımlar, Desenler ve Teknikler: Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yaz Kampı

09/08/2021 - 14/08/2021

Tarih:

9-14 Ağustos 2021 (Köy'e geliş 8 Ağustos, Köy'den ayrılış 14 Ağustos günüdür.)

Amaç:

Sosyal bilimlerin bilimselliği, ancak bu disiplinlerin doğa bilimlerinin yöntemlerini uygulayabilmesi çerçevesinde tartışılmış ve hâkim metodolojik yaklaşımlar bu iddia üzerinde yükselmiştir. Bu duruşa getirilen eleştiriler ise bilme biçimlerinin çokluğunu, çeşitliliğini ve mümkünlüğünü ileri sürmüştür. Yaklaşımlar, Desenler ve Teknikler: Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma yaz kampı, günümüzde giderek yaygınlık kazanan nitel araştırma yöntemleri kapsamında farklı bilme biçimlerinin imkânları üzerine tartışmayı amaçlamaktadır.

Hedef Kitle:

Üniversite öğrencileri. Katılımcıların nitel araştırma yöntemleri ya da belirli bir başka konuda hazırlıkları olması zorunlu değildir. Ancak çalışmanın yoğunluğu dikkate alındığında belirttiğimiz okuma listesinden bazı metinlerin yaz kampına gelmeden önce okunmuş olması yararlı olacaktır.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 1600 TL, çadırlar için 1200 TL’dir.

Kontenjan:

25 kişi.

İletişim Kişisi:

Barbara Bakircioglu - barbarabakircioglu@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Program:

Saat 9 Ağustos 10 Ağustos 11 Ağustos 12 Ağustos 13 Ağustos
09:00-11:00 Tanışma, Giriş, Program tanıtımı Pozitivizm ve Sosyal Bilimlere Etkisi (CK) Nitel Araştırma Özellikleri ve Tasarımı (ED) Etnografi ve  Oto Etnografi (LBA) İkincil Kaynak Kullanımı, söylem ve İçerik Analizi (BŞ)
15:00-17:00 Bilimsel düşünme ve soru sorma  (CK) Sosyal Bilimler Gelenekleri 1: Yorumsamacılık (LK) Saha Çalışmalarında Yöntem (LBA) Sözlü Tarih ve Yaşam Öyküsü Çalışmaları (ED) Nitel Araştırma Bulgu tartışmaları ve yazımı (LBA)
17:15-19:15 Araştırma türleri, araştırma sorusu oluşturma (LK)  Sosyal Bilimler Gelenekleri 2: Eleştirel Kuram ve Post Yapısalcılık (BŞ) Nitel Araştırmalarda Örneklem Seçimi   (BŞ) Feminist Yöntem ve Araştırma (BŞ) Geçerlik ,Güvenilirlik ve Etik Sorunlar (LK)
21:00-23:00 Serbest Zaman Belgesel Serbest Zaman Film Değerlendirme

Kaynaklar:

Creswell, J.W (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri: Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni

Della  Porta, D. ve Keating, M. (2019) Sosyal Bilimlerde Yaklaşımlar ve Metodolojiler: Çoğulcu Bir Persektif, İstanbul: Küre Yayınları

Emerson, R.M., Fretz, R.I. ve Shaw, L. L. (2008) Alan Çalışması: Etnografik Alan Notları Yazımı, İstanbul: Birleşik Yayınevi

Haraway, D.J. (2010) “Mütevazi Tanık”, Başka Yer Donna Haraway’den Seçme Yazılar, İstanbul: Metis Yayınları

Harmanşah, R. ve Nahya, Z.N. (2018) Etnografik Hikayeler. İstanbul: Metis

Kümbetoğlu, B. (2015). Sosyolojide Ve Antropolojide Niteliksel Yöntem Ve Araştırma. Bağlam Yayıncılık.[4. Basım]

Kümbetoğlu, B. (2015). Sosyolojide ve Antropolojide Niteliksel Yöntem ve Araştırma, Bağlam Yayınları: İstanbul, 4. Basım.

Letherby, G. (2003). Feminist research in theory and practice. McGraw-Hill Education (UK).Chp. 6. Texts of many lives: the implications for feminist research, pp.122-144.

Neuman, W. L. (2014). Toplumsal Araştırma Yöntemleri: Nitel ve Nicel Yaklaşımlar, Yayınodası Toplumbilim Dizisi:  İstanbul

Punch,K.F (2014). Sosyal Araştırmalara Giriş: Nicel ve Nitel Yaklaşımlar, Siyasal Kitabevi: Ankara