2007’de yüksek seviyede matematik yapmak amacıyla kurulan Nesin Matematik Köyü, zaman içinde katılımcıları ve takipçilerinin talebiyle 2009 yılından itibaren felsefe, 2010 yılından itibaren sanat alanında etkinlikler de düzenlemeye başladı. Bu etkinlikler zamanla gelişip düzenli hale geldi, Felsefe ve Sanat Köyü adını aldı. Matematik Köyü ismi, Nesin Köyleri’ne dönüştü.
Matematik Köyü’nün kuruluş sebebi, Ali Nesin’in ders verdiği üniversitedeki öğrencilerle daha fazla çalısabilmek icin yerleşik ama medeniyetten uzak bir mekân arayışıydı.
daha fazla...
Ali Nesin ilk önce evinde, sonra Nesin Vakfı’nda ağırlamıştı öğrencilerini, sonra da her yaz Türkiye’nin çeşitli yörelerinde birkaç haftalık kamplar düzenlemişti. 2004’ten itibaren bütün Türkiye üniversitelerine açtığı yaz kampları büyük rağbet gördü. Zamanla, her yaz bu kadar kişiye konaklayacak, yemek yiyecek, ders yapacak, çalışacak, çamaşır yıkayacak mekânların bulunmasının zorlukları ve maliyeti anlaşıldı, sadece matematiğe ayrılmış bir mekân yaratmanın cazibesi üstün geldi. Matematik Köyü projesi böyle ortaya çıktı. Ali Nesin’in arkadaşı Sevan Nişanyan’ın yılmayan cesaretiyle ve işbirliğiyle inşa edilmeye başlandı. Nesin Vakfı’na ait olan Matematik Köyü, tamamen halkımızın bağışlarıyla ve gençlerin gönüllü emeğiyle imece usulüyle kuruldu ve 2007’den beri gençler başta olmak üzere pek çok yaş grubundan katılımcıya hizmet veriyor.
Köy, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. Amacı, insanların öğrenmekten, düşünmekten ve yaratmaktan zevk alabileceği olabildiğince özgür bir ortam sağlamaktır.
daha fazla...
Başlangıcında yalnızca üniversite seviyesinde matematik öğrencilerini hedefleyen Matematik Köyü, yoğun talebe dayanamayarak kuruluşundan bir iki yıl sonra kapılarını ilkokuldan lise ve üniversiteye kadar her seviyede öğrenciye açtı. Köy’de görülen dersler müfredata, üniversite giriş sınavlarına ya da herhangi bir eğitim ya da sınav sistemine bağlı değildir, sadece profesyonel matematikçilerin anladığı anlamda matematiği gençlere göstermeyi ve böylece gençleri matematiksel araştırmaya heveslendirmeyi amaçlar.
Matematik Köyü gibi Sanat ve Felsefe Köyleri de mevcut eğitim sistemine alternatif bir öğrenim ortamı sunmayı ve katılımcılarına derinlemesine öğrenme, anlama ve üretme alanı açmayı hedefler. Türkiye’nin her bölgesinden gençlere kapılarını açar, sorgulamaya ve eleştiriye açık bir ortamda sanatsal ve felsefi üretim ve öğrenim imkânları sağlamayı amaçlar.
Felsefe ve sanat, matematikten tamamen ayrık olmadığı gibi Felsefe ve Sanat Köyleri de mekânsal olarak Matematik Köyü’nden ayrık değillerdir; bazı derslikleri ve alanları ortak kullanırlar, böylece birbirlerinden beslenme imkânına sahip olurlar.
Köy, aynı zamanda bir bilim ve sanat merkezi olmayı hedefler. Kendi düzenlediği kampların yanı sıra, kişilerin bir araya gelip konferans, çalıştay veya seminer düzenlediği, hatta inzivaya çekilip çalışabildiği bir yerdir.
Köyde liselilere yönelik matematik yaz kampları ve lisans/lisansüstü matematik yaz kampları dışında birçok etkinlik yer alır (matematik yaz kampları hakkında bilgi almak için buraya tıklayın). Bunlara çalıştaylar, konferanslar, kurumsal toplantılar ya da birkaç günlük kış kampları da dahildir.
Yaz kamplarını Köy düzenler, ama dışarıdan düzenlenen etkinliklere de ev sahipliği yapar. Etkinlik düzenlemek isterseniz buradan bilgi alabilirsiniz.
Köy’de 22 kişi yaz kış maaşlı çalışmaktadır. Gönüllü çalışan sayısı ise yazları her hafta 25 ila 30 arasında değişmektedir. Bunların dışında Köy’deki tüm işler öğrenciler, hocalar ve gönüllü çalışanların yardımıyla ortaklaşa yapılmaktadır. Dalında dünya çapında bir başarıya imza atmış akademisyenlerden oluşan eğitmenlerimiz Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden ve dünyanın dört bir yanından gelmektedir ve gönüllü olarak çalışmaktadırlar. Yol paralarını bile kendi ceplerinden verirler.
Köyde bir komün felsefesi vardır – olabildiğince imece usulu çalışılır. Kamplarımızda eğıtmenlerimiz gönüllü ders verirler. Gelen öğrenciler köyün temizliğine, yemeğinin yapılmasına, bulaşığına, sulamasına dönüşümlü olarak yardımcı olurlar. Bu sayede hem köyü benimserler, hem yeni arkadaşlar ve yeni beceriler elde ederler. Daha fazla bilgi için aşağıdaki talimatnamemizi okuyunuz.
TALİMATNAMEKoronavirus sebebiyle alınan önlemler ve ek talimatname katılımcılar Köy’e gelmeden önce iletilecektir.
Gelirimizi etkinliklerden elde ediyoruz. İnşaat sürecinde bağış almışsak da, o süreç bittikten sonra kendi yağımızla kavrulmayı bir ilke olarak benimsedik. İsteyenler buradan Nesin Vakfı’na (isterlerse yakında inşaatına başlayacağımız Nesin Lisesi için) bağışta bulunabilirler.
Senede kaç kişi ağırladığımızı öğrenmek ve benzer istatistikler için buraya tıklayın.