Hakkımızda

2007’de yüksek seviyede matematik yapmak amacıyla kurulan Nesin Matematik Köyü, zaman içinde katılımcıları ve takipçilerinin talebiyle 2009 yılından itibaren felsefe, 2010 yılından itibaren sanat alanında etkinlikler de düzenlemeye başladı. Bu etkinlikler zamanla gelişip düzenli hale geldi, Felsefe ve Sanat Köyü adını aldı. Matematik Köyü ismi, Nesin Köyleri’ne dönüştü.

Tarihi

Matematik Köyü’nün kuruluş sebebi, Ali Nesin’in ders verdiği üniversitedeki öğrencilerle daha fazla çalısabilmek icin yerleşik ama medeniyetten uzak bir mekân arayışıydı.
daha fazla...

Ali Nesin ilk önce evinde, sonra Nesin Vakfı’nda ağırlamıştı öğrencilerini, sonra da her yaz Türkiye’nin çeşitli yörelerinde birkaç haftalık kamplar düzenlemişti. 2004’ten itibaren bütün Türkiye üniversitelerine açtığı yaz kampları büyük rağbet gördü. Zamanla, her yaz bu kadar kişiye konaklayacak, yemek yiyecek, ders yapacak, çalışacak, çamaşır yıkayacak mekânların bulunmasının zorlukları ve maliyeti anlaşıldı, sadece matematiğe ayrılmış bir mekân yaratmanın cazibesi üstün geldi. Matematik Köyü projesi böyle ortaya çıktı. Ali Nesin’in arkadaşı Sevan Nişanyan’ın yılmayan cesaretiyle ve işbirliğiyle inşa edilmeye başlandı. Nesin Vakfı’na ait olan Matematik Köyü, tamamen halkımızın bağışlarıyla ve gençlerin gönüllü emeğiyle imece usulüyle kuruldu ve 2007’den beri gençler başta olmak üzere pek çok yaş grubundan katılımcıya hizmet veriyor.

Amacı

Köy, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. Amacı, insanların öğrenmekten, düşünmekten ve yaratmaktan zevk alabileceği olabildiğince özgür bir ortam sağlamaktır.
daha fazla...

Başlangıcında yalnızca üniversite seviyesinde matematik öğrencilerini hedefleyen Matematik Köyü, yoğun talebe dayanamayarak kuruluşundan bir iki yıl sonra kapılarını ilkokuldan lise ve üniversiteye kadar her seviyede öğrenciye açtı. Köy’de görülen dersler müfredata, üniversite giriş sınavlarına ya da herhangi bir eğitim ya da sınav sistemine bağlı değildir, sadece profesyonel matematikçilerin anladığı anlamda matematiği gençlere göstermeyi ve böylece gençleri matematiksel araştırmaya heveslendirmeyi amaçlar.

Matematik Köyü gibi Sanat ve Felsefe Köyleri de mevcut eğitim sistemine alternatif bir öğrenim ortamı sunmayı ve katılımcılarına derinlemesine öğrenme, anlama ve üretme alanı açmayı hedefler. Türkiye’nin her bölgesinden gençlere kapılarını açar, sorgulamaya ve eleştiriye açık bir ortamda sanatsal ve felsefi üretim ve öğrenim imkânları sağlamayı amaçlar.

Felsefe ve sanat, matematikten tamamen ayrık olmadığı gibi Felsefe ve Sanat Köyleri de mekânsal olarak Matematik Köyü’nden ayrık değillerdir; bazı derslikleri ve alanları ortak kullanırlar, böylece birbirlerinden beslenme imkânına sahip olurlar.

Köy, aynı zamanda bir bilim ve sanat merkezi olmayı hedefler. Kendi düzenlediği kampların yanı sıra, kişilerin bir araya gelip konferans, çalıştay veya seminer düzenlediği, hatta inzivaya çekilip çalışabildiği bir yerdir.

Etkinlikler

Köyde liselilere yönelik matematik yaz kampları ve lisans/lisansüstü matematik yaz kampları dışında birçok etkinlik yer alır (matematik yaz kampları hakkında bilgi almak için buraya tıklayın). Bunlara çalıştaylar, konferanslar, kurumsal toplantılar ya da birkaç günlük kış kampları da dahildir.

Yaz kamplarını Köy düzenler, ama dışarıdan düzenlenen etkinliklere de ev sahipliği yapar. Etkinlik düzenlemek isterseniz buradan bilgi alabilirsiniz.

İnsan gücü

Köy’de 22 kişi yaz kış maaşlı çalışmaktadır. Gönüllü çalışan sayısı ise yazları her hafta 25 ila 30 arasında değişmektedir. Bunların dışında Köy’deki tüm işler öğrenciler, hocalar ve gönüllü çalışanların yardımıyla ortaklaşa yapılmaktadır. Dalında dünya çapında bir başarıya imza atmış akademisyenlerden oluşan eğitmenlerimiz Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden ve dünyanın dört bir yanından gelmektedir ve gönüllü olarak çalışmaktadırlar. Yol paralarını bile kendi ceplerinden verirler.

Felsefesi

Köyde bir komün felsefesi vardır – olabildiğince imece usulu çalışılır. Kamplarımızda eğıtmenlerimiz gönüllü ders verirler. Gelen öğrenciler köyün temizliğine, yemeğinin yapılmasına, bulaşığına, sulamasına dönüşümlü olarak yardımcı olurlar. Bu sayede hem köyü benimserler, hem yeni arkadaşlar ve yeni beceriler elde ederler. Daha fazla bilgi için aşağıdaki talimatnamemizi okuyunuz.

TALİMATNAME
  1. Nesin Köyleri (Köy: Matematik, Sanat ve Felsefe Köyleri) alabildiğine özgür bir ortamdır. Köy’de özgürlük, başkasına verilebilecek rahatsızlıkla ve TC`nin geçerli yasalarıyla sınırlanmıştır. Köy’de kimse kimsenin inancına, yaşam felsefesine ve duruşuna karışamaz. Özgür bir ortama ayak uyduramayacak, disipline ve otoriteye ihtiyacı olan gençler için Nesin Köyleri uygun bir ortam değildir.
  2. Köy’de öncelik çalışmaya, düşünmeye ve yoğunlaşmaya verilmiştir. Bunun için de sessiz ve huzurlu bir ortama ihtiyaç vardır. Köy’de kimsenin sessizlik ve huzur hakkı elinden alınamaz ya da kısıtlanamaz. Çalışan biri, geri dönüşü mümkün olmayan vahim durumlar dışında, “n’aber” sorusu dahil, hiçbir biçimde rahatsız edilemez.
  3. Köy’de özel günler dışında televizyon ve toplu müzik yayını yoktur. Buna yemek saatleri de dahildir.
  4. Köy, her türlü popüler kültüre, bayağılıya, çirkinliğe, kirliliğe, kontrolsüz tüketime kapılarını sıkı sıkıya kapatmıştır. Örneğin yere sigara izmariti dahil çöp atılmaz, çevre kirletilmez, tabağa alınan yemek bitirilir, açık kalmış ışıklar kapatılır, kaba dil kullanılmaz, yüksek sesle konuşulmaz vs.
  5. Köy’e çatapat, maytap, havai fişek gibi patlayıcı maddeler ile oyuncak bile olsa sapan, bıçak, kama, kasatura, tabanca gibi silahların sokulması yasaktır.
  6. Köy’e gelen öğrenciler, yeteneklerine ve fiziksel güçlerine göre, bulaşık, yemek, sulama, temizlik, ağaç dikme, hatta bazen inşaat gibi fazla zaman ve enerji gerektirmeyen çeşitli görevler üstlenirler ve görevlerini dönüşümlü olarak hakkıyla yerine getirirler. Kimseye kapasitesini ve gücünü aşan bir görev verilemez.
  7. Nesin Köyleri’ni benimsemeyen, özgür bir ortam için yeterli olgunlukta olmayan, huzursuzluk çıkaran, başkalarını rahatsız eden, çevreye ve Köy`e zarar veren, güveni kötüye kullanan, derslere girmeyen ve çalışmayanlardan herhangi bir gerekçe gösterilmeden Köy’den ayrılmaları istenir. Bu durumda ödenen ücret geri verilmez.
  8. Köy’de yemekler yemekhanelerimizden sıraya girilerek alırınır. Yemek bittikten sonra herkes tabağını, bardağını, çatalını, bıçağını bulaşıkhaneye bırakır.
  9. Bildiğiniz gibi Nesin Matematik Köyü Kayser Dağı’ndadır. Böceğe, sineğe, polene, arıya, güneşe, kediye, köpeğe ve benzeri şeylere duyarlılığı, alerjisi olanların gelmeden önce gerekli önlemleri alması gerekir. Bizim yapmamız, dikkat etmemiz gereken bir şey varsa önceden bildirmelisiniz.
  10. Köy’ün sahiplendiği ya da dışarıdan gelen (ve son derece uysal ve sevimli olan) kedi, köpek, tavuk gibi hayvanlar zaman zaman yemekhanelere ve dersliklere girebilirler. Hayvan fobisi ya da alerjisi olan ziyaretçilerimiz için elimizden geleni yapmaya çalışırız tabii, ama her zaman başarılı olamadığımızı tahmin edebilirsiniz.
  11. Köy sakinleri, Köy’ün, halkımızın katkısıyla, çok kısıtlı imkânlarla ve büyük özverilerle kurulduğunu ve kâr amacı gütmediğini idrak edip ona göre davranmak zorundadırlar.
  12. Köyümüzün sırtında (Batı`da) bulunan çam ormanı zenginliğimizin çok önemli bir parçasıdır. Orman civarında sigara içilmemesi, ormana cam ya da çakmak gibi yangına neden olabilecek nesnelerin atılmaması gerekir.
  13. Hastalık gibi zorunlu nedenler dışında, derslere katılsınlar ya da katılmasınlar, öğrenciler sabah ilk dersin başlayacağı saatte ayakta olmalıdır. Liseliler tüm derslere, daha yüksek seviyedekiler ise dönem başında söz verdikleri tüm derslere girmelidir.
  14. Talep edilen ücret ödenmeden kayıt yapılmış sayılmaz. Gelemeyeceğini program başlamadan en az bir ay önceden bildirene ücretinin tamamı geri ödenir. 15 güne kadar bildirene ise sadece yarısı geri ödenir. Son 15 gün gelemeyeceğini bildirene ya da Köy’e geldikten sonra her ne nedenle olursa olsun Köy’den ayrılanana ücreti geri ödenmez. Kurumlardan destek alındığı takdirde, programı tamamlayanların ödedikleri ücretlerin bir kısmı geri ödenebilir. Kredi kartıyla yapılan ödemelerde geri ödeme işlemleri ve kuralları PayU Şirketi’ne bağlıdır.
  15. Liseliler ve 18 yaşından küçükler Köy’den uzaklaşmak için önceden sorumlulardan izin almak zorundadır. İzin almadan köy’den uzaklaşan herhangi bir öğrenciden Köy’den ayrılması istenecektir.
  16. Lise öğrencileri için uyku saati özel durumlar dışında 24:00`dır.
  17. Talimatnamedeki kurallara uymayan öğrencilerden Köy`den ayrılmaları istenir. Bu durumdaki 18 yaş altı öğrencilerin ulaşımıyla ilgili tüm sorumluluk öğrencilerin ailelerine aittir.
  18. Programlarımıza başvuran öğrenciler, başvurularında beyan ettikleri bilgilerin bildikleri kadarıyla doğru olduğunu ve Nesin Köyleri’nin karşılıklı güvene dayalı varoluş biçimini ihlal etmediklerini taahhüt ederler.

Koronavirus sebebiyle alınan önlemler ve ek talimatname katılımcılar Köy’e gelmeden önce iletilecektir.

Geliri

Gelirimizi etkinliklerden elde ediyoruz. İnşaat sürecinde bağış almışsak da, o süreç bittikten sonra kendi yağımızla kavrulmayı bir ilke olarak benimsedik. İsteyenler buradan Nesin Vakfı’na (isterlerse yakında inşaatına başlayacağımız Nesin Lisesi için) bağışta bulunabilirler.

Sayılarla Köy

Senede kaç kişi ağırladığımızı öğrenmek ve benzer istatistikler için buraya tıklayın.