Sinema Atölyesi Yaz Kampı

15/07/2019 - 28/07/2019

Tarih:

15-28 Temmuz 2019 (Köy'e geliş 14 Temmuz, Köy'den ayrılış 28 Temmuz)

Amaç:

Film dilinin ve senaryo yazımının temel kavramlarının, farklı dönemlerden ve coğrafyalardan örnek filmler eşliğinde açıklanacağı seminer, teorik ve pratik olarak sinemayla ilgilenen genç katılımcılar için tasarlanmıştır.
Film teorisi ile film üretimi arasında bağ kurmaya çalışan bir eğitim anlayışının benimsendiği seminerde, sinematografi, mizansen, ses, kurgu gibi film dilinin temel öğelerine ve görsel hikâye anlatıcılığının yapı taşlarına odaklanılacak, ayrıca katılımcılara film eleştirisi ve senaryo yazımı alanlarında küçük egzersizlerle üretim yapma fırsatı da sağlanacaktır.

Hedef Kitle:

Üniversitede sinema eğitimi almayı düşünen; sinema eğitiminin içeriğini ve çalışma sahasını (iş olanaklarını) daha yakından tanımak isteyen öğrenciler, Sadece sinema değil iletişim bilimleri ya da görsel kültürün herhangi bir alanında çalışmak/eğitim almak isteyen ve görsel okur-yazarlık yeteneklerini geliştirmek isteyen öğrenciler, Liselerin sinema kulüplerine üye olan, film okumasına, eleştirisine ya da üretimine hali hazırda başlamış ve kendini bu yönde geliştirmek isteyen genç sinemacılar.

Ücret:

Yaz Kampı ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 2410 TL, çadırlar için 1810 TL'dir. Geziler ücrete dahil değildir.

Kontenjan:

30 kişi.

İletişim Kişisi:

Aycan Şahin - aycansahin@nesinvakfi.org

Başvuru:

Belli aralıklarla başvurular değerlendirilir ve sonuçlar e-postayla iletilir.

Kayıt Uyarı:

Başvuru sonucunuz başvurduğunuz tarihten itibaren 15 gün içerisinde e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Program:

1. Dünya Sinema Tarihi
EğitmenProf.Dr.Tül Akbal Süalp
İçerik: Bugün devasa bir endüstri, bir sanat, bir kültürel alan olan sinemanın ortaya çıktığı zamanlardan, milat kabul edilen 1895’ten bugüne baş döndürücü hızda bir gezinti. Bu seminerde farklı dönemlerde, farklı coğrafyalarda sinemanın; icadın teknolojisinin, içinde üretildiği toplumsal koşulların, filmi bir araç olarak kullanan sanat akımlarının, film dillerinin, üretim biçimlerinin, sinema seyircisinin tarihi en genel hatlarıyla çizilecek.
Seminerin amacı katılımcılarına daha sonra diledikleri gibi üzerinde gezinebilecekleri bir yol haritası sağlamak.

2. Film Dilinin Temelleri
Eğitmen: Dr.Ayça Çiftçi, Ali Deniz Şensöz
İçerik: Bir filmden çıkardığımız anlamların, karakterler hakkındaki düşüncelerimizin, öyküdeki olaylara verdiğimiz duygusal tepkilerin büyük bir bölümü, o filmin çeşitli dil öğeleriyle şekillenir. Genel olarak görsel kültürün, özel olarak da sinemanın kodlarını küçük yaşlardan itibaren öğrenmiş olan izleyici, aynı anadilini gramerini çözümlemeksizin kullandığı gibi, film dilini de sinemanın temel gramer öğelerini çözümlemeden anlar. Bu seminerde katılımcılar sinemayı bir dil olarak görmeye başlayacaklar ve bu dilin gramerini çözümlemeyi öğrenecekler. Çeşitli filmlerden gösterilecek örnekler eşliğinde ışık, ses, kadraj kompozisyonu, kurgu gibi öğelerin, filmlerin anlamlarının biçimlenmesinde nasıl bir işlev gördüğünü inceleyecekler.

3.  Görsel Hikâye Anlatımı ve Senaryo
Eğitmen: Gülengül Altıntaş, Ayşegül Kanat
İçerik: Senaryo, görüntü ve sesle yazılan bir metindir. İmgelerle konuşur ve film dili grameriyle yazılır. Katılımcılar diğer derslerde öğrendikleri kuramsal bilgileri, görsel hikaye anlatımı dersinde pratikle buluşturacak, sinemasal anlatı kurmanın teknik yöntemlerini ve senaryonun temel yapısını öğrenecekler. Karakter, çatışma, engel, dramatik aksiyon, şahika gibi senaryo yazımının temel kavramlarıyla tanışarak, yapacakları yazma çalışmalarında sinemanın anlatım formuna dair deneyim kazanacaklar.