Sanat ve Toplumsal Cinsiyet

27/09/2021 - 02/10/2021

Tarih:

27 Eylül - 2 Ekim 2021 (Köy'e geliş 26 Eylül, Köy'den ayrılış 2 Ekim günüdür.)

Genel Bilgi:

Bu kampta toplumsal cinsiyet konusu çeşitli atölyeler, seminerler, tartışmalar ve sanatsal üretim yöntemleri üzerinden incelenecektir. Bir yandan Türkiye'de feminist hareket ve kadın dayanışmasının tarihi, kadına yönelik şiddet, sığınaklar, kadın hareketi boyunca değişen yasalar gibi konulara Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüleri tarafından kapsamlı bir bakış açısı sunulacak, bir yandan da sanatçı Gözde İlkin tarafından güncel sanat pratiklerinde toplumsal cinsiyet konusuna değinilerek atölye çalışmaları sürdürülecektir.

Amaç:

Mevcut iklimde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri gibi aciliyeti hızla artan konuları bir atölye/seminer ortamında birlikte düşünmek, birbirimizden öğrenmek, deneyimlerimizi paylaşarak bilgilenmek ve birlikte üretmek.

Hedef Kitle:

Türkiye’nin her yerinden genç sanatçılar, sanatçı adayları, kadın hareketini merak eden, hayata bakışını toplumsal cinsiyet açısından irdelemek isteyen tüm LGBTQI+ ve kadınlara açıktır.

Ücret:

Kampa katılım ücretsizdir. Proje kapsamında Köy’de konaklama ve 4 öğün yemek masraflarınız karşılanacaktır.

Kontenjan:

20 kişi. (Kamp için kontenjanımız dolmuştur.)

İletişim Kişisi:

Aycan Şahin - aycansahin@nesinkoyleri.org

Program:

Eğitimciler:
Gözde İlkin, Sanatçı
Gülsun Kanat, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Gönüllüsü ve Çalışanı
Leyla Soydinç, Uzman Psikolog, Mor Çatı Gönüllüsü
Selime Büyükgöze, Öğretim Görevlisi, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Gönüllüsü

Gözde İlkin, Sanatçı

Gözde İlkin (1981, Kütahya) 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde lisans eğitimini, 2012 yılında ise Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sosyal kimliği, süreçleri temsil eden birer hafıza nesnesi olan masa örtüsü, perde, çarşaf vb. buluntu ev kumaşları üzerinde çalışıyor. Bu kumaşları, ürettiği motifleri ve imajları sahnelediği bir alan olarak kullanıyor. Kumaşlar üzerindeki motifleri ve çizimleri, günümüzün kültürel bilgilerini, politik ve sosyal ilişkilerini ve toplumsal cinsiyet meselelerini tasvir ediyor. Ilkin, aidiyet hissinin farklı formlarını keşfetmek için doğanın izlerini sürüyor. Doğadan ilham alan formları ile bitkilerin, hayvanların ve insanların birbirine yaklaşan iyileştirici ve dönüştürücü etkilerini takip ediyor.

Gülsun Kanat, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Gönüllüsü ve Çalışanı

Üniversite yıllarımdan bu yana kadın hareketinin içinde yer almaktayım. Dokuz Eylül Üniversitesi Manisa Maliye Bölümünü bitirdikten sonra 1991-2001 yılları arasında Londra’da yaşadım. Playwork eğitimi alıp çeşitli oyun alanlarında engelli ve engelli olmayan çocuklarla çalıştım. Daha sonra kızımı büyütürken Sosyal Hizmetler eğitimi aldım ve 2001 yılında Türkiye’ye ailemle döndüm. 2002 baharından 2013 yılına kadar çok yoğun bir biçimde Mor Çatı’nın karar alma mekanizması olan kolektifinde yer aldığım gibi şiddet yaşayan kadınlarla birebir dayanışmayı yaşadım, deneyimledim. Vakıf içerisinde diğer sorumlulukların da bir ucundan tutmaya çalışırken “Gönüllü Atölye”lerini yürütmek, sığınak çalışması, kitap ve broşürlerin gibi farklı alanlarda çok severek gönüllü çalışmalarda bulundum. Bunların yanı sıra Medeni Kanunun değişimindeki yetersizlikler üzerine geliştirdiğimiz kampanyanın yanı sıra, 4320 sayılı kanunun bilinmesi, yaygınlaşması, 6284 saylı kanunun oluşturulması gibi birçok kampanya ve politik mücadelenin içerisinde yer aldım. Daha sonra tekrar yurt dışına çıktım ve Londra’da 35 yıldır Türkçe ve Kürtçe konuşan kadınlara dayanışma veren İMECE vakfının yönetiminde yer aldım.  2018 yılının Şubat ayında tekrar ülkeye dönme kararı alıp dört yıllık bir ayrılık sonrası 2018 Haziran ayında Mor Çatı’da yeniden dayanışma merkezinde destek vermek üzere ücretli gönüllülüğüme devam ediyorum.

Leyla Soydinç, Uzman Psikolog, Mor Çatı Gönüllüsü

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Ataşehir Belediyesi’nin sosyal destek birimleri ve sığınağında psikolog olarak çalıştı. Sonrasında Toplum Gönüllüleri Vakfı bünyesinde Toplumsal Cinsiyet programını yürüttü. Yüksek lisans derecesini Kocaeli Üniversitesi Ruhsal Travma ve İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları bölümünden aldı. Öğrencilik yıllarında tanıştığı Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü olduktan sonra çalışmasını kadınlarla yürütülen ruhsal destek çalışmaları ve feminist politikalar bağlamında sürdürüyor. Yeditepe Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak ders veriyor.

Selime Büyükgöze, Öğretim Görevlisi, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Gönüllüsü

Selime Büyükgöze (1984, İstanbul) İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Kültürel İncelemeler yüksek lisansının ardından İletişim Bilimleri programında doktora derecesini kazandı. Doktora tezinde Türkiye sinemasında hafızanın biçimsel ifadelerini çalıştı. İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışıyor. 2011 yılından bu yana Mor Çatı gönüllüsü. İstanbul Feminist Kolektif ve çeşitli feminist birlikteliklerde politika yaptı, Kürtaj Haktır Karar Kadınların, Kadın Cinayetlerine İsyandayız gibi feminist kampanyalarda çalıştı. Kadınlar Hayatlarına Sahip Çıkıyor rapor grubunda yer aldı. Kuruluşundan bu yana Çatlak Zemin web sitesi ekibinde yer alıyor.

*Bu kamp Türk İsveç İşbirliği Birimi tarafından desteklenmektedir.