Psikoloji ve Fenomenoloji Yaz Kampı

09/09/2024 - 15/09/2024

Tarih:

9-15 Eylül 2024 (Köy'e geliş 8 Eylül, Köy'den ayrılış 15 Eylül'dür.)

Genel Bilgi:

Psikoloji bilimi günümüzde kimilerine göre bir kriz içerisinde. Hatta neredeyse her üniversitede bir psikoloji bölümü olmasına rağmen psikolojinin tam olarak neyin bilimi olduğu ve ne yaptığı sorularının net cevapları olmadığı dahi iddia edilebilir. Bu da günümüz psikolojisine hem eleştirel bir yaklaşımı hem de psikolojiyi dönüştürme potansiyeline sahip cesur fikirlerin kapsamlı bir şekilde tartışılmasını gerekli kılıyor. Özellikle Wundt sonrasında hakim olan yapısalcılık ve onu takip eden davranışçılık akımları ile beraber pozitivizm uğruna anlam ve değer meselesini bir kenara bırakan psikoloji, davranışa ve zihinsel süreçlere getirilen davranışçı ya da bilişsel açıklamalar ile indirgemeci bir nitelik taşımaya başladı. Aslında her iki akımın da çağdaşı olan Geştalt Kuramı, Husserl fenomenolojisinden etkilenen ve ‘anlam’ ile ‘değer’ kavramlarını yeniden psikolojinin merkezine yerleştiren bir gelenek oluşturmaya çalışsa da, bu akımın çeşitli sebeplerle etkisizleşmesi ve tarihsel olarak çarpıtılması, psikolojinin kendisini yeniden değerlendirmesini belki de engelledi.
Fenomenoloji ise kısa bir süre içerisinde 20. yüzyıl felsefesinde kalıcı bir miras bırakacak kadar farklı görüşler üzerinde etkili oldu ve tek bir fenomenoloji yerine farklı isimlerle anılan birçok fenomenolojik geleneğin ortaya çıkmasına vesile oldu. Her ne kadar Heidegger’den Sartre’a dek fenomenolojik arkaplan üzerine bina edilmiş pek çok farklı görüşün fikir mimarı mevcut olsa da özellikle Merleau-Ponty’nin algı fenomenolojisinde bedeni koyduğu özel yer sayesinde Husserl’de tespit edilebilen idealist eğilimlerden kaçınabilmiş olması, onun psikolojiden bilişsel bilime ve hatta antropolojiye dek uzanan geniş bir etki alanına sahip olmasını sağlamıştır. Fakat psikoloji ve bilişsel bilim üzerindeki bu etkinin belli çevrelerle sınırlı kaldığını ve günümüzde bilinç çalışmaları gibi pek çok alanda fenomenolojiden bahsedilmesinin yaygın olmadığını da belirtmek gerekir.
Bu kampta yukarıda bahsi geçen fikir, süreç ve isimler üzerinden fenomenoloji ile çatışmayan ve hatta fenomenolojiden beslenen bir psikoloji biliminin nasıl mümkün olabileceğini tartışmaya açıyoruz. Çünkü belki de ancak bu şekilde psikoloji bilimi, yeniden asıl meseleleriyle yüzleşip barışabilecek ve içinde bulunduğu krizlerden çıkabilecek…

Amaç:

Bu çalıştayın amacı psikoloji biliminin Husserl ve Merleau-Ponty’nin görüşleri başta olmak üzere fenomenolojik yaklaşımlarla kurduğu ve kurmadığı ilişkileri keşfetmek ve tartışmaya açmak.

Hedef Kitle:

Başta üniversite öğrencileri olmak üzere, psikoloji ve felsefe konusunda temel düzeyde bilgisi ve ilgisi olan tüm yetişkinler.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil çadırlar için 6700 TL, koğuşlar için 8450 TL'dir. Bu ücretler Mart ayının sonuna kadar geçerlidir. Ekonomik sebeplerle fiyatların Mart'tan sonra değişme ihtimali vardır.

Kontenjan:

30 kişi.

İletişim Kişisi:

Çiğdem Şahin - cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvuru sonucunuz başvurduğunuz tarihten itibaren 1 ay içerisinde e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Esra Mungan, Diler Ezgi Tarhan, Berna Şimşek, Alper Açık, Semra Aydınlı.,

Program:

9.Eyl
11.30-13.00 Tanışma
16.30-18.00 Neden Psikoloji ve Fenomenoloji? (Alper & Berna)
Akşam Serbest zaman / Sosyalleşme
10.Eyl
9.30-11.00 Fenomenoloji: Şeylere Dönüş (Diler)
11.30-13.00 Geştalt Kuramı I (Esra)
16.30-18.00 Apriori Bilinç Bilimi Olarak Husserl Fenomenolojisi (Diler)
Akşam Film gösterimi
11.Eyl
9.30-11.00 Geştalt Kuramı II (Esra)
11.30-13.00 Merleau-Ponty Fenomenolojisi (Berna)
16.30-18.00 Merleau-Ponty ve Algı (Berna)
Akşam Panel: Nereye geldik ve nereye gidiyoruz? (Esra, Diler, Berna, Alper)
13.Eyl
9.30-11.00 Fenomenoloji, Pozitif Bilimler ve Psikoloji (Berna)
11.30-13.00 Bilişsel Bilim ve Fenomenoloji (Alper)
16.30-18.00 Fenomenoloji, Psikoloji ve Nörobilim (Diler)
21.30-23.00 Mimarlık ve Fenomenoloji (Semra Aydınlı)
14.Eyl
9.30-11.00 Fenomenolojik Psikolojiden Namevcut Bedene (Alper)
11.30-13.00 Geştalt Kuramı, Fenomenoloji ve Deneysel Fenomenoloji (Esra)
16.30-18.00 Psikoloji, Antropoloji ve Fenomenoloji (Alper)
Akşam Serbest zaman
15.Eyl
9.30-11.00 Panel: Psikoloji ve Fenomenoloji (Esra, Diler, Berna, Alper)
11.30-13.00 Değerlendirme