Matematik, Edebiyat ve Sosyoloji Sohbetleri

21/10/2021 - 24/10/2021

Tarih:

21 - 24 Ekim 2001 (Köy'e geliş 20 Ekim, Köy'den ayrılış 24 Ekim.)

Genel Bilgi:

İçeriğin ayrıntıları katılımcıların ilgi alanına göre değişim gösterebilir. Akademik etkinlikler günde 4 saat sürecektir. Rahat ve huzurlu bir ortamda konuşarak, tartışarak, sorgulayarak derin konulara dalmak niyetindeyiz.

Amaç:

Yetişkinler için tasarlanan bu etkinlikte amacımız farklı konular arasındaki ilişkiyi irdelemek ve tartışmak olacak.

Hedef Kitle:

18 yaş üstü katılımcılar.

Ücret:

Tek kişilik oda konaklaması: 3000 TL. Çift kişilik ve 1+1 oda konaklaması (iki kişi için): 4740 TL. Ödemeye konaklama, yemek, temel ihtiyaçlar ve eğitim dahildir.

Kontenjan:

50 kişi.

İletişim Kişisi:

Çiğdem Şahin - cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Belli aralıklarla başvurular değerlendirilir ve sonuçlar e-postayla iletilir.

Başvuru formu

Eğitimciler:

Program:

Ferhat Kentel
Ders adı: 21’inci yüzyılda parçalanan kimlikler – aynılaşan insanlar ve totalitarizm
İçerik:
1’inci ders: 21 Ekim Perşembe; Modern toplumda sınıf, kültürel kimlikler ve toplumsal hareketler
Bu derste modern toplumun ürettiği yeni sınıf ilişkileri ve kültürel referansların yerine yükselen modern sanayi ve ulus kimliği, genel olarak dünyanın her yerinde ortaya çıkan ve “ilericilik” olarak “üst” kimlik ve “rasyonel” ilerleme arzusu tartışılacak.
Düşünmeye yardımcı olabilecek okumalar:
Zygmunt Bauman, Sosyolojik düşünmek, Ayrıntı yay., 1999.
“Giriş: Sosyoloji, ama ne için?”, 1. “Özgürlük ve bağımlılık”, 2. “Biz ve onlar”, 3. “Yabancılar”, 6. “Güç ve seçim”
Zygmunt Bauman, Yasa Koyucular ve Yorumcular, Metis yay., 2003.
4. “Bahçıvanlara Dönüşen Avlak Bekçileri”, 5. “Halkı Eğitmek”, 8. “Yasa Koyucunun Düşüşü”, 9. “Yorumcunun Yükselişi”

2’nci ders: 22 Ekim Cuma; Modernliğin bozulan dengesi ve yükselen totaliter kimlikler
Bu derste modern toplumun “güçlü” kurgusu altında işleyen sıradan gündelik ve duygusal hayatın ürettiği farklılaşma ve yeniden fakat çok farklı şekilde ortaya çıkan riskler, güvensizlik ve buna bağlı olarak kültürel kimlikler ve içe kapanan cemaatler tartışılacak. Bir önceki ders eşliğinde bu derste özellikle, söz konusu parçalanmaya paralel olarak / rağmen, “aynılığa” çağıran popülist, faşist ve totaliter kimliklerle ortaya çıkan paradoks irdelenecek.
Düşünmeye yardımcı olabilecek okumalar:
Michel de Certeau, “Giriş”, “Kentte yürümek”, Gündelik hayatın keşfi, Dost yay., İstanbul, 2008.
Emilio Gentile, “Siyasetin Kutsallaştırılması”, Constantin Iordachi (Der.), Karşılaştırmalı Faşizm Çalışmaları (içinde), İletişim yay., 2019.
Talal Asad, Sekülerliğin Biçimleri. Hıristiyanlık, İslamiyet ve Modernlik, Metis, 2007.

Selahattin Özpalabıyıklar
Ders adı: Editör olarak okur: Kitaba editör gibi bakmak
İçerik: Editör her şeyden önce bir okurdur, profesyonel bir okur. Çoğu zaman, bir metni yazarından (ve çevirmeninden sonra) ilk okuyan odur. Sohbetlerimizde “metnin ilk okuru olarak editör” olmayı deneyeceğiz. Bunun için de üç tür metne, bir deneme, bir öykü ve bir şiire okur olarak, ama editörün gözüyle bakmaya çalışacağız.
Ama en önce “kitab”a bakacağız bir “bütün” olarak: Ön kapak, kapak sayfası, künye, biyografi, içindekiler, görsel listesi, ön-, iç-, yan-, dip-, sonnotlar, kaynakça, ek okuma listesi, dizin, arka kapak.
Sonra sırasıyla bir deneme, bir öykü ve bir şiiri sanki editörmüşüz de elimizdeki metni yayıma hazırlıyormuşuz gibi “okuyacağız”. (“Okumlayacağız” da denebilir J)
Seçtiğim metinler benim yazdığım ya da çevirdiğim metinler. Çeviri metinler seçmemin nedeni, çeviri bir metne bakarken aynı zamanda Türkçe bir metne de bakıyor olmamız. Yaratılmasında yazar ya da çevirmen olarak katkıda bulunduğum metinleri seçmemin nedeniyse, onları ele alırken elimizi korkak alıştırmamak, eleştirilerimizi sakınmamak.

Ders 1: Bir deneme: “On Üç Parça Deri”, Selahattin Özpalabıyıklar, Göndermeler: Yazı, yanıt, söyleşi, anı, Everest Yayınları, İstanbul, Ekim 2018, s. 358-361.

Ders 2: Bir öykü: “Şehirde Bir Bahçe”, Anna Kavan, Julia ve Bazuka, Türkçesi: Selahattin Özpalabıyıklar, Everest Yayınları, İstanbul, Temmuz 2021, s. 147-152.

Ders 3: Bir şiir (aslında üç şiirlik bir dizinin son şiiri): “Doğum”, Paul Muldoon, Türkçesi: Selahattin Özpalabıyıklar, Kitap-lık, S. 67, İstanbul, Aralık 2003.

Ali Nesin
Ders adı: Matematik ve Çağrıştırdıkları
İçerik: Matematik, felsefe, mantık ve eğitim odaklı bir dizi konuşmadan, daha doğrusu sohbetten oluşacak. Sohbetler alacağı yön, dinleyicilerin ilgi alanına göre belirlenecek.