Kurguda Bilim Yaz Kampı

22/07/2024 - 28/07/2024

Tarih:

22-28 Temmuz 2024 (Köy'e geliş 21 Temmuz, Köy'den ayrılış 28 Temmuz)

Amaç:

Bilimkurgu, bilim ve teknolojideki gelişmeleri ve bu gelişmelerin hayatımız üzerindeki fiili ve olası etkilerini en yaygın biçimde konu edinen kurgu türüdür. Öte yandan bilimkurgu yazarları eserlerini yazarken kendi dönemlerinin bilimsel teorilerine her zaman sıkı sıkıya bağlı kalmaz, bu teorileri yer yer esnetirler. Bu yaz okulunda bir dizi ünlü bilim kurgu eserini merkeze alarak, elektriğin keşfi, evrim kuramı, uzay ve zaman yolculuğu, genel görelilik, karadelikler, genetik mühendisliği, yapay zeka ve nanoteknoloji üzerine konuşacak ve bilimkurgunun bu popüler temalarını güncel bilimsel teoriler ışığında yeniden inceleyeceğiz. 19. yüzyıldan bu yana bilimdeki gelişmelerin kurguya, bilimkurgunun ise bilimdeki ve teknolojideki gelişmelere nasıl ilham verdiğini göreceğiz. Böylelikle bilimin ve bilimkurgunun tarihine ilişkin genel bir fikir edinmeye çalışacağız.

Hedef Kitle:

Üniversite öğrencileri ve mezunları

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil çadırlar için 6700 TL, koğuşlar için 8450 TL'dir. Bu ücretler Mart ayının sonuna kadar geçerlidir. Ekonomik sebeplerle fiyatların Mart'tan sonra değişme ihtimali vardır.

Kontenjan:

25 kişi

İletişim Kişisi:

Çiğdem Şahin - cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvuru sonucunuz başvurduğunuz tarihten itibaren 1 ay içerisinde e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Program:

Eğitmenler:
Dr. Karun Çekem (KÇ), Ege Üniversitesi
Dr. Cem Kamözüt (CK), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Dr. Hâldun Sevinçli (HS), Bilkent Üniversitesi
Dr. Sevilay Sevinçli (SS), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

 

Saat 1’inci gün 2’nci gün 3’üncü gün 4’üncü gün 5’nci gün
09:30-11:30 Tanışma ve program tanıtımı Bir kurgu türünün doğuşu: Frankenstein (KÇ) Interstellar’da bilim: Genel Görelilik ve Karadelikler (SS) Zaman Makinesi’nde zaman yolculuğu ve evrim (KÇ, SS) Gattaca ve Genetik (CK)
16:00-18:00 Bilimkurgu nedir?  Türün tanımı ve kısa tarihi (KÇ) Frankenstein ve 19. yüzyıl bilimi (CK) Üç Cisim Problemi: Doğa yasaları var mıdır? (CK) Solaris: Dış Dünyalar ve Eksobiyoloji (KÇ, CK) Siberya “6. Yolculuk”ta İstatistiksel Fizik (HS)
18:00-20:00 Mars’a gidebilir miyiz? Bilimkurgu ve uzay yolculuğu (SS, CK) Yıldız Savaşları: Işığı durdurabilir miyiz? (SS) Üç Cisim Problemi ve Nanoteknoloji (HS) ‘Üç Cisim Problemi’ nedir? (SS) Ben, Robot ve Yapay Zeka  (KÇ, CK, HS, SS)
21:30-23:00 Serbest Zaman Film Gösterimi: Interstellar Serbest Zaman Film Gösterimi: Gattaca Değerlendirme Toplantısı

Bu yaz okulunda tartışılacak metinler aşağıda yer almaktadır. Derslerimizin daha etkileşimli geçebilmesi için yaz okuluna gelmeden önce bu eserleri okumuş olmanız gerekmektedir:
Mary Shelley, Frankenstein ya da Modern Prometheus (1818)
H. G. Wells, Zaman Makinesi (1895)
Isaac Asimov, Ben, Robot (1950)
Stanislaw Lem, Solaris (1961)
Stanislaw Lem, “6. Yolculuk”, Siberya (1965)
Cixin Liu, Üç Cisim Problemi (2008)

Dileyenler için bilimkurgu tarihi ve kuramı üzerine ek okuma önerileri aşağıda yer almaktadır:
K. Murat Güney (Der.), Başka Dünyalar Mümkün (Varlık Yayınları, 2007)
Ünsal Oskay, Çağdaş Fantazya (İnkılap Kitabevi, 2014)