GAR Göç Yaz Kampı

15/09/2024 - 22/09/2024

Tarih:

15-22 Eylül 2024 (Köy'e geliş 14 Eylül, Köy'den ayrılış 22 Eylül'dür.)

Genel Bilgi:

Göç, göçmenler ve göçle ilişkili gelişmeler, dünya genelinde ve özellikle Türkiye'de süregelen ve yoğun bir şekilde tartışılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Sınır tartışmalarından toplumsal cinsiyet konularına, sinemadan edebiyata, sosyal bilimlerden siyasete, teknolojiden güvenliğe kadar birçok alanda etkili olan modern göç olgusunu anlamaya ve açıklamaya yönelik çabaların geliştirilmesi bu nedenle önemini koruyor.

Biz, GAR olarak göç olgusunun sadece belli bir kesimi değil, herkesi ve her disiplini ilgilendiren sosyal bir olgu olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, göç konusundaki temel yaklaşımları ve tartışmaları, araştırma deneyimlerimiz ışığında konuyla ilgilenen herkesle paylaşmak istiyoruz.

Yaz okulu süresince konularında uzman akademisyenler tarafından verilecek derslerin yanı sıra kısa atölye çalışmaları, edebiyat ve sinema üzerinden tartışmalar düzenleyeceğiz. Yaz okuluna katılmak isteyen arkadaşların belirtilen okuma listesinden bazı metinleri okumalarını öneriyoruz. Göç konusunu anlamak, bu konuyla ilgili merakları, soruları olan ve sosyal bilimler alanındaki tartışmaları takip etmek isteyenleri yaz okulumuza davet ediyoruz.

Amaç:

Göç olgusu genel bir mesele olarak birçok başka alt konuyla da ilişkilenerek toplumsal ve politik tartışmaların merkezinde durmaya devam ediyor. Bu okul kapsamında dünyanın her köşesinde göçmen ve göçmen olmayanların yaşamını etkileyen bu olguyu eleştirel bir perspektifle ele almayı amaçlıyoruz.

Hedef Kitle:

Disiplin şartı aranmaksınız bu yaz sonunda dördüncü sınıfa geçmiş, dördüncü sınıfta olan ya da yüksek lisansa başlayacak ya da araştırma aşamasına henüz başlamamış öğrencilere yönelik yaz okulunun temel amacı göç olgusuyla ilgilenenlere çağdaş göç çalışmaları çerçevesinde yüksek bir genel kültür ve bakış açısı kazandırmaktır.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil çadırlar için 6700 TL, koğuşlar için 8450 TL'dir. Bu ücretler Mart ayının sonuna kadar geçerlidir. Ekonomik sebeplerle fiyatların Mart'tan sonra değişme ihtimali vardır.

Kontenjan:

25 kişi.

İletişim Kişisi:

Çiğdem Şahin - cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvuru sonucunuz başvurduğunuz tarihten itibaren 1 ay içerisinde e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Dr. Besim Can Zırh - ODTÜ Sosyoloji Bölümü Dr. Polat S. Alpman- Yalova Üniversitesi, Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü. Dr. Cansu Akbaş Demirel - Göç Araştırmaları Derneği, bağımsız araştırmacı. Dr. Sibel Karadağ - Kadir Has Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Meriç Çaglar - Sabanci Üniversitesi SuGender,

Eğitimciler:

Program:

Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar
15.Eyl 16.Eyl 17.Eyl 18.Eyl 19.Eyl 20.Eyl 21.Eyl 22.Eyl
10:00-11:15 A.1. Açılış: Toplumsal, Tarihsel ve Siyasal bir Olgu olarak Göç. B.1. Göç ve Sosyal Politika – II. C.1. Göç ve Sınır I: Eleştirel Sınır Çalışmaları. (Sibel Karadağ) D.1. Göç ve Sınır II: Gözetleme ve Sınır teknolojileri. (Sibel Karadağ) E.1. Türkiye’de Göç ve Sivil Toplum. (Cansu Akbaş Demirel) ÇIKIŞ
(Ortak Etkinlik). (Polat Alpman)
ARA ARA ARA ARA ARA ARA ARA ARA
11:45-13:00 A.2. Göç Çalışmalarına Giriş: Olgular, Kavramlar, Teoriler. B.2. Göç ve Uluslararası İlişkiler. (Cansu Akbaş Demirel) C.2. Göç, Emek ve “Prekarite.” D.2. Mülteciler ve Güncel Tartışmalar. (Cansu Akbaş Demirel) E.2. Göçün Sahası – Araştırma Etiği ve Etnografi. (Meriç Çağlar)
(Besim Can Zırh) (Polat Alpman)
ARA ARA ARA ARA ARA ARA ARA ARA
14:30-15:45 A.3. Göç ve Sosyal Politika – I. B.3. Ulus-ötesi Yaklaşım. C.3. Göç ve Toplumsal Cinsiyet. (Meriç Çağlar) D.3. Türkiye’nin Diaspora Politikası – Yurtdışında Oy Hakkı. E.3. Bir Araştırmanın Mutfağı: GAR Afgan Araştırması (Sibel Karadağ)
(Polat Alpman) (Besim Can Zırh) (Besim Can Zırh)
ARA ARA ARA ARA ARA ARA ARA ARA
16:15-17:30 Etkinlik: The Immigrant (1917) – Charlie Chaplin – Amerika (1914) – Kafka. (Ortak Etkinlik). Etkinlik: Almanya Acı Vatan (1979) – Gülten Dayıoğlu Atölyesi (1976) – (1985). (Ortak Etkinlik). Etkinlik: Afet Sonrası Simulasyonu: Sosyal Konum ve Keşisimselliği Anlamak. (Meriç Çağlar)
ARA ARA ARA ARA ARA ARA ARA ARA