Biyoloji Felsefesi Yaz Kampı

05/08/2024 - 11/08/2024

Tarih:

5-11 Ağustos 2024 (Köy'e geliş 4 Ağustos, Köy'den çıkış 11 Ağustos 2024)

Amaç:

Bilim felsefesinin geleneksel problemleri doğrudan bir bilim dalı hakkında değildir. Ancak yirminci yüzyılın ortalarından itibaren belirli bilim disiplinlerinin felsefeleri tartışılır olmuştur. Özellikle yüzyılın sonlarından itibaren biyoloji felsefesi başat bir konuma yükselmiştir. Biyoloji alanında yapılan çalışmaların sonuçları nedeniyle ortaya çıkabilecek etik sorunlar popüler kültürde de sık sık gündeme gelmektedir. Bu yaz okulunda bu tür etik sorunlardan çok biyolojik kuramların kavramsal sorunlarına odaklanacağız. Özellikle biyolojide erekselliğin, olumsallığın ve determinizmin varlığını tartışacağız. Bunu yaparken tarihin önemli düşünür ve bilim insanlarının görüşlerini ve bugün bu meselelere nasıl yaklaşıldığını ele alacağız. Zihinsel kapasitelerimizin evrimi ve bu tartışmaların tarihi gibi konuların da ele alınacağı bu yaz okulu biyoloji felsefesinin kimi önemli tartışmalarına bir giriş yapmayı amaçlamaktadır.

Hedef Kitle:

Üniversite öğrencileri ve bilim tarihi, biyoloji ve felsefe konularına ilgi duyan üniversite mezunları. Katılımcıların konuya ilgi duymaları ve web sitesinde daha sonra ilan edilecek olan okumaları kampa gelmeden önce yapmaları beklenmektedir. Başvuruların değerlendirilmesini kolaylaştırmak için mevcut ilginizi gösteren 250 kelimelik bir niyet mektubu gönderilmesi talep edilmektedir.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 8.450 TL, çadırlar için 6.700 TL’dir. Geziler ücrete dahil değildir.

Kontenjan:

30 kişi

İletişim Kişisi:

Çiğdem Şahin - cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Program:

Eğitimciler
Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy (Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji)
Prof. Dr. H. Bülent Gözkân (MSGSÜ, Felsefe)
Prof. Dr. M. Cem Kamözüt, (MSGSÜ, Felsefe)
Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Karaca (Kastamonu Üniversitesi, Felsefe)
Arş. Gör. Nefise Barak (Muğla Üniversitesi, Felsefe)

Saat Birinci gün İkinci gün Üçüncü gün Dördüncü gün Beşinci gün
09:00-10:30 Tanışma  Güzelin Biyolojik Evrimi I (NB) Biyoloji ve Etik (CK)  Kant ve Teleoloji I (B.G.) Doğal seçilim, adaptasyon/ ekzaptasyon karşısında nötral teori: determinizm ve belirsizliğin evrimsel genetik yüzleri. (E.Ö.)
11.00-12.30 Giriş (CK)  Güzelin Biyolojik Evrimi II (NB) Yeryüzünde yaşamın ortaya çıkışına ilişkin olumsallık/determinizm bağlamları (E.Ö) Kant ve Teleoloji II (B.G.) Rastlantı ve Zorunluluk: Jacques Monod ve Kant (B.G.)
16:00-17:45  Aristoteles’in Biyoloji Felsefesi I (ÇK)  Darwin ve Wallace (CK)  Modern sentez modellerinde doğal seçilim (N.B.)  Genetik çeşitlilik ve işlev : Adh (alkol dehidrogenaz) genindeki çeşitlilik örneğinde biyolojik işlev problemi (EÖ)  Tartışma ve Değerlendirme
18:00-19:45 Aristoteles’in Biyoloji Felsefesi II (ÇK)  Biyolojide Amaçlılık ve Organizasyon (ÇK)  Spinoza’nın Ereksellik Karşıtı Felsefesi (ÇK)  Yeryüzündeki yaşam biçimleri hangi oranda başka gezegenler için de mümkündür? Yaşamın olumsallığına yeryüzündeki yaşamın tarihi ve astrobiyolojiden özet bir bakış. (E.Ö.)  Tartışma ve Değerlendirme

 

EÖ: Ergi Deniz Özsoy
BG: Bülent Gözkân
CK : Cem Kamözüt
ÇK: Çağlar Karaca
NB: Nefise Barak

Türkçe Kitaplar:
Heimsoeth, H. Kant’ın Felsefesi  Çev.Takiyettin Mengüşoğlu. Doğu Batı Yay. 2007.
Deleuse, G. Kant’ın Eleştirel Felsefesi  Çev. Taylan Altuğ. Payel Yay. 1995.
Monod, J. Rastlantı ve Zorunluluk Çev. Elodie Eda Moreau. Alfa Bilim, 2012
Gözkân, H. B.  Kant’ın Şemsiyesi   YKY 2022
Dutton, D. Sanat İçgüdüsü
Garvey, B. Biyoloji Felsefesi
Sober, E. Biyoloji Felsefesi

 

İngilizce Kitaplar:
Kant, I., Critique of The Power of Judgment, çev. Paul Guyer ve Eric Matthews. Cambridge: Cambridge University Press. 2000. (Teleoloji kısmı)
Guyer, P., Bridging the Gulf: Kant’s Project in the Third Critique. A Companion to Kant içinde, Ed. Graham Bird, Blackwell Pub.2006.
Grene, M. ve Depew, D., The Philosophy of Biology: An Episodic History

Belgesel:
Huw Cordey “Dancing with the birds”