Bilim Tarihi ve Felsefesi Yaz Kampı

29/07/2024 - 04/08/2024

Tarih:

29 Temmuz - 4 Ağustos 2024 (Köy'e geliş 28 Temmuz, Köy'den ayrılış 4 Ağustos'tur.)

Amaç:

Tarih boyunca bilimlerle felsefe arasında birbirini besleyen canlı bir alışveriş ortamı varolmuştur. Bilimlerin gelişmesi felsefeyi etkilemiş, felsefe ise bilimler için yeni perspektifler ve eleştirel yöntemler sunmuştur. Modern zamanlarda felsefe-bilimler ayrışmasına kadar bilim yapanlar ve felsefeciler ayrımı bulunmuyordu. En önemli bilimciler ve felsefeciler aynı kişilerdi. Bu ayrım ve arkasından gelen bilimlerin kendi içinde disiplinlere bölünmesi sonucunda kendi konularını iyi bilen ama genel resmi görmekte zorlanan uzmanlar bilim dünyasında ağırlık kazanmışlardır. Bu önemli bir eksikliktir ve günümüz üniversite ortamında da hissedilmektedir. Bu eksikliği gidermenin en etkili yollarından biri geriye giderek bilimin tarihini ve felsefesini anlamaya çalışmaktır. Bu kampta bir hafta boyunca farklı bilimlerin tarihi, gelişimi, felsefe ile ilişkileri, yöntemleri, benzerlikleri, bilim ile uydurma bilim farkı, doğa ve insan bilimleri farkı, bilim felsefesi, bilimin sosyal yanı gibi konulara değinilecektir.

Hedef Kitle:

Üniversite öğrencileri ve bilim tarihi ve felsefe konularına ilgi duyan üniversite mezunları. Katılımcıların konuya ilgi duymaları ve web sitesinde daha sonra ilan edilecek olan okumaları kampa gelmeden önce yapmaları beklenmektedir. Başvuruların değerlendirilmesini kolaylaştırmak için mevcut ilginizi gösteren 250 kelimelik bir niyet mektubu gönderilmesi talep edilmektedir.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahildir. Kampın koğuş ücreti 8450 TL, çadır ücreti 6700 TL'dir.

Kontenjan:

30 kişi.

İletişim Kişisi:

Barbara Bakırcıoğlu - barbarabakircioglu@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Program:

9:00-10:30 11.00-12.30 16.00-17.45 18.00-19.45
29.07.2024 Tanışma Giriş (CK) Bir bilim tarihi okuması (I) (BG) Bir bilim tarihi okuması (II) (BG)
30.07.2024 Bilim Nedir? Hume, Kant,   Mantıksal Olgucular ve Popper (ME) Bacon ve Kraliyet Topluluğu (CK) Bilim Nedir? Kuhn, Feyerabend ve Lakatos I(ME) Bilim Nedir? Kuhn, Feyerabend ve Lakatos II (ME)
31.07.2024 Fizikteki gelişmeler ve felsefe I (EE) Fizikteki gelişmeler ve felsefe II (EE) Geometri Tarihi ve Felsefesi (TB) Eşölçülemezlik (CK)
1.08.2024 Tatil Tatil Tatil Tatil
2.08.2024  Doğa ve insan bilimleri gerilimi I (EE) Doğa ve insan bilimleri gerilimi II (EE) Yapay Zeka ve Nörobilim Tarihi ile Felsefesi (TB)  Matematik Felsefesi (BG)
3.08.2024  Bilince Hesaplamacı Bir Bakış (TB)  Teknoloji ve felsefesi (EE) Değerlendirme Değerlendirme

 

Prof. Dr. Eşref Eşkinat (ODTÜ Kuzey Kıbrıs, Makine Müh.)

Prof. Dr. H. Bülent Gözkân (MSGSÜ, Felsefe)

Prof. Dr. Mehmet Elgin (Muğla Sıtkı Koçman Ü., Felsefe)

Prof. Dr. M. Cem Kamözüt, (MSGSÜ, Felsefe)

Dr. Öğr. Üyesi Tolga Birdal (Imperial College London)

Okuma Önerileri:

– Elgin, Mehmet (2015), “Bilim Felsefesi,” İçinde: Bilimin Gelişimi, Doğası ve Öğretimi, Nilgün Yenice (Ed.), Anı Yayıncılık, pp. 45-94.
– Godfrey-Smith, Peter (2023), Kuram ve Gerçeklik, çev. Beycan Mura, Babil Yayınları
– Koyré, A., (2000), Bilim Tarihi Yazıları, çev. Kurtuluş Dinçer, TÜBİTAK
– Frege, Gottlob (2020) Aritmetiğin Temelleri (Sayı Kavramı Üzerine Mantıksal – Matematiksel Bir İnceleme). Çev. Bülent Gözkân, YKY.

– Schrödinger’in kedisinin peşinde, John Gribbin, Metis
– İdeoloji olarak Teknik ve Bilim, J. Habermas, YKY
David Hume, İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma, IV. Bölüm, ss. 20-35.
Immanuel Kant, Prolegomena, ss. 5-12 ve ss. 55-65.
A. J. Ayer Dil Doğruluk ve Mantık, Birinci Bölüm: Metafiziğin Elenmesi, ss. 11-23.
K. R. Popper, Bilimsel Araştırmaların Mantığı, Bölüm I: Bilgi Mantığının Temel Sorunları 3, 4, 5 ve 6. Kısımlar, ss. 56-68.
K. R. Popper, Olağan Bilim ve Tehlikeleri. İçinde: Imre Lakatos ve Alan Musgrave (Editörler), Bilginin Gelişimi ve Bilginin Gelişimi ile ilgili Teorilerin Eleştirisi (BGBGTE), ss. 60-69
T. S. Kuhn, Bilimsel Devrimlerin Yapısı, Bölüm III: Olağan Bilimin Doğası, ss. 97-111.
T. S. Kuhn, Keşfin Mantığı mı Yoksa Araştırmanın Psikolojisi? İçinde: Imre Lakatos ve Alan Musgrave, BGBGTE, ss. 1-29.
Imre Lakatos, Yanlışlama ve Bilimsel Araştırma Programlarının Metodolojisi, İçinde: Imre Lakatos ve Alan Musgrave, BGBGTE, ss. 162-169.
Imre Lakatos, Yanlışlama ve Bilimsel Araştırma Programlarının Metodolojisi, İçinde: Imre Lakatos ve Alan Musgrave, BGBGTE, EK, ss. 220-230.
Paul Feyerabend, Yönteme Karşı, Giriş, 1, 2, 3, 4 ve 5. Bölümler, ss. 32-83.

– The Idea of the Brain: https://www.youtube.com/watch?v=E4dSz9LM8Gg (ingilizce)
A Brief History of Neuroscience: https://www.youtube.com/watch?v=VePfkKTDMjE (ingilizce)
– The quest to understand consciousness: https://www.youtube.com/watch?v=LMrzdk_YnYY&list=PL2qlkgnkK3ixd2woZCeY6lpaN7bV0P7jH (turkce altyazili)