YERİN CANI: Toprak Malzemeyle Canlandırma Atölyesi

10/07/2023 - 16/07/2023

Tarih:

10-16 Temmuz (Köy'e geliş 9 Temmuz 2023, Köy'den çıkış 16 Temmuz 2023)

Genel Bilgi:

Malzemeyi, maddenin canlılığını ve hareket potansiyellerini köyün toprağına dokunarak düşünecek ve araştıracak olan bu atölyede, stop-motion tekniğini kullanarak canlandırma uygulamaları yapacağız. Toprak nasıl hareket eder? Malzemeyi hareket ettirerek oluşturacağımız canlandırmalarda, bitki örtüsü, hayvanlar, rüzgar gibi bileşenleri özneler olarak dikkate alan mikro anlatıların izini süreceğiz. Yağmurlarla akan, çamurlaşan, taşlaşan, sıcaklarda toza karışan toprak yapısal özellikleri ile bize doğaçlama imkanı sunacak. Köyün toprağını hissedeceğimiz bir yürüyüşle başlayacak olan atölyemizin teorik kısmında, 20.yy sanat akımları boyunca toprağın form, malzeme ve kavram olarak karşımıza çıkış biçimlerini tartışacağız. Temel stop-motion canlandırma tekniklerine dair bilgiler edinecek, bu bilgileri uygulamalar ile pekiştireceğiz. Atölyemiz, oluşturacağımız canlandırmaların gösterimiyle tamamlanacak.

Amaç:

Toprakla fiziksel ve kavramsal olarak ilişkilenme biçimlerimize bakmak.
Sanat tarihinden nesne ve canlılık meselesine eğilen, toprakla ilişkilenen, sanat ve ekoloji üzerine düşünen sanatsal pratiklere bakmak.
İmge ve hareket arasındaki ilişkiyi uygulamalı bir şekilde düşünmek.
Stop-motion animasyon tekniğinin temellerini öğrenmek.
Köyün hafızasını ve alternatif hikayelerini toprak üzerinden yeniden düşünmek.

Ön Koşul:

Gereken Ekipman Listesi: Bu atölye için katılımcılar kendi akıllı telefonları ile çekim yapabilecektir. Animasyon kurgusunu yapabilmek için ise katılımcıların akıllı telefonlarına ücretsiz bir uygulama olan Stop Motion Studio’yu indirmeleri gerekmektedir. Orijinal akıllı telefon kulaklık kablosu. Katılımcılar kendi kablolu orjinal telefon kulaklıklarını getirebilirler. Uzaktan fotoğraf çekebilmek için shutter release kablosu ve butonu olarak kullanılacaktır.

Hedef Kitle:

Malzemeyle çalışmaya, stop motion animasyon teknikleriyle tanışmaya, sanatsal ifadede deneyselliğe ve doğaçlamaya yer açmaya meyilli, teori ile pratik arasındaki ilişkiyi düşünmeye istekli üniversite öğrencileri.

Ücret:

Programın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 4.550 TL, çadırlar için 3.550 TL’dir.

Kontenjan:

20 kişi.

İletişim Kişisi:

Ceren Aydın - cerenaydin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Eğitimciler:

Program:

Birinci Gün (Pazartesi):
Coğrafyayı örten bir malzeme olan toprağın köy etrafında yürüyüşler sırasında karşılaşılan çeşitli formlarını incelemek, deneyler yapmak. Bu yürüyüşler sırasında bir katman olarak köyde yaşayanların toprakla ilişkilerini ve deneyimlerini dinlemek.
Toplanan malzemeleri ve görselleri değerlendirmek.

Sanat tarihsel örnekler ışığında toprağı toprak üstü ve altı nesnelerle düşünmek, tartışmak.

İkinci Gün (Salı):
Sekans uygulaması: Hareketi zamansal olarak eşit karelere bölme çalışması.
Sanat tarihinde nesneler ve canlılık üzerine eğilen, özellikle toprakla ilişkilenen sanat yapıtlarına ve pratiklerine bakmak.

Stop-motion tekniği ile yapılan animasyon çalışmalarına bakmak ve değerlendirmek.

Üçüncü Gün (Çarşamba): Tatil
Dinlenme, bireysel çalışma ve düşünme. 

Dördüncü Gün (Perşembe):
Storyboard: Nesneler etrafında kurgulanacak hikâyeyi, malzeme diliyle anlatmak için çekim planlarını tasarlamak.
Stop-motion animasyon örneklerine bakmak ve nesne ve hareket akışını düşünmek.
Dış mekân ya da iç mekân ilk planların çekimlerine başlamak.

Beşinci Gün (Cuma):
Dış mekân ve iç mekân çekimlerini gerçekleştirmek.
Işıklı masa ve tripodun yarattığı mercek çekim alanında kadrajı ve kadraj içerisinde hareketlendirilecek nesneleri yerleştirme, hareketi uygulama ve fotoğraflamak.
 
Altıncı Gün (Cumartesi):
Post-prodüksyon: Oluşturulan hareketli imgelerin, video kliplerin formatlarını tanıtma, bilgisayar ortamına aktarma ve toplanan veya oluşturulan ses efektleri ile kurgulama
Atölyede oluşturulan tüm kısa animasyonları adlandırma ve sergileme olanaklarını düşünmek ve planlamak.