Liseliler için Felsefe Yaz Kampı

14/08/2023 - 20/08/2023

Tarih:

14 Ağustos - 20 Ağustos 2023 (Köy'e geliş 13 Ağustos 2023, Köy'den çıkış 20 Ağustos 2023)

Amaç:

Felsefe ile tanışmak, felsefenin insan hayatı, toplum, siyaset, sanat ve bilimlerle olan ilişkilerini incelemek, bilimlere yol gösterici olup olamayacağını tartışmak, Antik Yunandan günümüze kadar felsefe tarihinin dönüm noktalarındaki kişi ve düşüncelerle tanışmak, belli başlı felsefe alanlarına ve akımlarına bir giriş yapmak; ayrıca felsefenin iyi bir hayat için gerekli olup olmadığı, din-ahlak-felsefe ilişkisi, hayatın anlamı gibi meselelerin felsefi analizine bir başlangıç yapmak bu bir haftalık programın başlıca amaçlarıdır. Eğitmenler ikişer saatlik seminerlerle felsefenin değişik alanlarındaki konuları anlatacaklardır. Katılımcıların konuya ilgi duymaları ve web sitesinde daha sonra ilan edilecek olan okumaları yaz kampına gelmeden önce yapmaları beklenmekte, ancak felsefe ve felsefe tarihi konusunda bir ön bilgi sahibi olmaları beklenmemektedir. Seminerlere aktif katılım arzulanmaktadır, ancak ödev, sınav gibi zorunluluklar yoktur. Hafta boyunca, seminerlerin yanı sıra, tartışma ve film seansları düzenlenerek canlı bir katılım ortamı yaratılmaya çalışılacaktır.

Ön Koşul:

Başvuruların değerlendirilebilmesi için adaylardan başvuru formunda belirtilen konuda bir makale yazmaları istenmektedir. (Felsefe ile neden ve nasıl, hangi konuları merak ederek, hangi kitapları okuyarak ilgilendiğinizi, felsefenin hayatınıza neler katacağını düşündüğünüzü 300-500 kelimelik bir makale yazarak anlatınız.)

Hedef Kitle:

Lise öğrencileri (16 - 19 yaş aralığındaki öğrenciler). Başvuruların değerlendirilebilmesi için adaylardan aşağıdaki belirtilen konuda bir makale yazmaları istenmektedir. Felsefe ile neden ve nasıl, hangi konuları merak ederek, hangi kitapları okuyarak ilgilendiğinizi, felsefenin hayatınıza neler katacağını düşündüğünüzü 300-500 kelimelik bir makale yazarak anlatınız.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahildir. Kampın koğuş ücreti 4.400 TL, çadır ücreti 3.400 TL'dir.

Kontenjan:

30 kişi. Kontenjan dolmuştur.

İletişim Kişisi:

Barbara Bakircioglu - barbarabakircioglu@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. Üç gün içerisinde e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. Üç gün içinde bir onay mesajı almamışsanız, bir aksilik oldu demektir, bir daha yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yeterli değildir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Program:

Program

14 Ağustos 15 Ağustos 16 Ağustos 18 Ağustos 19 Ağustos 20 Ağustos
09.00 – 10.30 Tanışma ve Giriş (E.E.) Aristoteles  (B.D.) Descartes (B.G) Aydınlanma Nedir? (B.G.) Mantık ve matematik (B.G.) Köyden ayrılış
11.00 – 12.30 Giriş (E.E.) Bilim ve felsefe (E.E.) Kant I (B.G.) Hegel ve Marx (B.D.) Zihin ve yapay zeka (E.E.)
15.00 – 17.00 Presokratikler ve Sokrates(B.D.) Bilim tarihi I (B.G) Kant II (B.G.) Edebi Metinler Çerçevesinde Cinsiyet tartışmaları (P.D.)  Müze, Anıt ve Bellek (P.D.)
17.30 – 19.30 Platon (B.D.) Bilim Tarihi II (B.G) Ne yapmalıyım? (E.E.) Sanat Eseri Duyusal Algıyı Aşar mı? (G.S.) Wittgenstein (E.E.)
21.30-23:30 Film gösterimi Tartışma (G.S.) Film gösterimi Sohbet ve değerlendirme

Eşref Eşkinat (E.E.)
Bülent Gözkân (B.G.)
Baver Demircan (B.D.)
Pınar Karababa Demircan (P.D.)
Gülper Sağlam (G.S.)