Göç ve Entegrasyona Eleştirel Yaklaşımlar

04/09/2023 - 10/09/2023

Tarih:

4-10 Eylül 2023 (Köy'e geliş 3 Eylül, Köy'den ayrılış 10 Eylül 2023'tür.)

Genel Bilgi:

Göçmen karşıtlığının hızla yükseldiği ve parti politikalarının önemli bir konusu hale geldiği bir dönemden geçiyoruz. Ancak bu politikalar ve/veya politika önerileri barışçıl bir arada yaşamı destekleyen ya da sosyal uyum için yenilikçi ve demokratik çözüm önermekten çok uzak. Çok katmanlı bir toplumsal mesele olması sebebiyle göçü tartışmanın herkese açık olduğuna inanıyor ve bu yaz okuluna (eleştirel) göç ve sosyal uyum alanına ilgi duran tüm lisans ve lisansüstü öğrencileri davet ediyoruz.
Yaz okulu süresince konularında uzman bir akademisyen kadrosu tarafından verilecek derslerin yanı sıra, kısa atölye çalışmaları da yapılacaktır. Bu atölye çalışmalarında göç alanında ve genel anlamda sosyal bilimler alanında tez yazma, akademik yayın ve hakemlik sürecinin işleyişi ve göç ve sanat alanında etkileşimli çalışmalar yürütülecektir.
Ayrıca, kampın katılımcılarının belirttiğimiz okuma listesinden bazı metinlerin kampa gelmeden önce okunmuş olması yararlı olacaktır.

Amaç:

Uyum süreci, göç politikalarında krizlere yol açmakla birlikte halen daha tartışmaların merkezinde durmaya devam ediyor. Dünyanın her yerinden göçmen ve göçmen olmayanların yaşamını etkileyen uyum tartışmaları, bu okul kapsamında eleştirel bir perspektifle tartışılacaktır.

Hedef Kitle:

Lisans ve lisansüstü öğrenciler.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 4400 TL, çadırlar için 3400 TL’dir.

Kontenjan:

25 kişi.

İletişim Kişisi:

Çiğdem Şahin - cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Program:

Program

4 Eylül Pzt 5 Eylül Salı 6 Eylül Çar 7 Eylül Per 8 Eylül Cuma
09.00-12.00 Giriş ve Tanışma, Göç kuramlarına giriş (Deniz Sert) Göç Araştırmalarında Yöntem ve Etik (Didem Danış) Türkiye’de Göç ve Uyum/Entegrasyon (Gülay Uğur Göksel) Uluslararası/AB Göç Yönetimi (Deniz Sert) Göç ve Toplumsal Cinsiyet (Deniz Sert)
Öğle Arası
14.30-17.30 Göç yollarının kavşağında Türkiye (Didem Danış) Göç ve Uyum/Entegrasyon Kuramsal arka plan (Gülay Uğur Göksel) Göç ve Sivil Toplum/İnsani Yardım (Eda Sevinin) Zorunlu göç – uluslararası yönetimi (Eda Sevinin) Workshop: sınırlar ve sanat (Gülay Uğur Göksel)
18.00-19.30 Film Gösterimi Workshop: Göç çalışmalarında tez yazımı Workshop: Akademik yayın ve hakemlik süreci nasıldır? Toplu yemek & kapanış partisi Kapanış ve Tartışma

Kaynaklar

  • Biehl, K., & Danış, D. (2020). Toplumsal cinsiyet perspektifinden Türkiye’de göç araştırmaları. Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi ve Göç Araştırmaları Derneği. https://www.gocarastirmalaridernegi.org/attachments/article/158/Toplumsal%20Cinsiyet%20Perspektifinden%20T%C3%BCrkiye%E2%80%99de%20G%C3%B6%C3%A7%20Ara%C5%9Ft%C4%B1rmalar%C4%B1.pdf
  • Danış, D. (2018). Türkiye’de Kent Mültecileri ve Misafirperverlik. TESEV.
  • https://www.tesev.org.tr/wp-content/uploads/rapor_Turkiyede.Kent_.Multecileri.ve_.Misafirperverlik.Didem_.Danis_.pdf
    Danış, D., & Parla, A. (2009). Nafile Soydaşlık: Irak ve Bulgaristan Türkleri örneğinde göçmen, dernek ve devlet. Toplum ve Bilim, 114, 131-158.
  • Danış, D. & Sert, D. (2019). Göçü Yerelden Yönetmek: Belediyeler. SAHA Dergisi, Ekim, 56-63.
  • Göksel, Gülay Uğur. (2019). Göçmen Entegrasyonu ve Tanınma Teorisi. Pinhan Yayıncılık
  • Karcı Korfalı, D. ve Sert, D. (2019). Debating the Dual Citizenship – Integration Nexus in Turkey. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 16(64), 93-106.
  • Körükmez, L., Karakılıç, İ.Z., & Danış, D. (2020). Mecburiyet, müzakere, değişim: Suriyeli kadınların çalışma deneyimleri ve toplumsal cinsiyet ilişkileri. İstanbul: Henrich Böll Stiftung Derneği ve Göç Araştırmaları Derneği
  • Sert, D. (2014). Küresel Hareketlilik ve Göç. İçinde E, Balta (Ed.), Küresel Siyasete Giriş: Kavramlar, Teoriler ve Süreçler, İletişim Yayınları.
  • Sert, D. (2019). Göçün Kentsel Yönetişimi: Avrupa’dan Örnekler ve Türkiye. Sosyal Demokrat Dergi, Eylül-Ekim, 105-106.
  • Sevinin, E. (2019). Employing Refugees, deploying humanitarin aid. İçinde T. Birey , C. Contat, E. Maczynska &Sevinin. E (Edt.). Challenging the political across borders: Migrants’ and solidarity struggles. Center for Policy Studies, Central European University.

Zapata-Barrero, R. ve Yalaz, E. (2019). Avrupa göç çalışmalarında nı̇tel araştırmalar. GAR Kitap Serisi. https://gocarastirmalaridernegi.org/tr/yayinlar/kitaplar/75-garkitaplik-tan-avrupa-goc-calismalarinda-nitel-arastirmalar-adli-ilk-kitap-cikti