Mimarlık Yaz Kampı: Alternatif Pratikler

18/07/2022 - 23/07/2022

Tarih:

18-23 Temmuz 2022 (Köy'e geliş 17 Temmuz, Köy'den ayrılış 23 Temmuz günüdür.)

Genel Bilgi:

Nesin Köylerinin eşsiz bağlamında belirlenen program çerçevesinde sorgulamalar, tartışmalar ve atölyelerle soyut düşünme, tartışma ve uygulamalar üzerinden ilerleyecek bir haftalık programda tasarım üzerine disiplinler arası ilişkilenmeler ve ortaklıklar kurmak amacıyla bir araya geliyoruz.

Amaç:

Beraber yaşama ve çalışma kültürünün deneyimlenebileceği Nesin Köylerinde mekânsal pratikler üzerine disiplinler arası düşünme ve sorgulama alanı açmak, ortak bir eğitim ve tartışma platformu oluşturmak. Farklı disiplinlere ait “mekânsal söylemleri” tartışmaya açmak ve konuşarak, hareketle, çizerek, şekil vererek hikayelerimizi paylaşmak, farklı şehir ve okullarda eğitime dahil olan bireylerin kendi aralarındaki etkileşimi ve iletişimi güçlendirmek.

Hedef Kitle:

Öncelikli olarak Mimarlık ve tasarım fakülteleri (Mimarlık, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama vb.) bölümlerinin lisans 3. ve 4. sınıf, lisansüstü öğrencileri ve mezunları. "Mekân" üzerine soruları ve merakı olan herkes için belirtilen kriterler dışındaki yüksek motivasyonlu başvurular da değerlendirmeye alınacaktır.

Ücret:

Programın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 3025, çadırlar için 2325 TL’dir.

Kontenjan:

30 kişi.

İletişim Kişisi:

Barbara Bakırcıoğlu - barbarabakircioglu@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Katılımcılardan kendilerini ve yaptıkları çalışmaları Mimarlık Yaz Kampı’na neden katılmak istedikleri ile bağlantılı olarak anlattıkları yaklaşık 200 kelimelik bir yazıyı (motivasyon mektubunu) başvuru formuna yazmaları beklenmektedir. Ayrıca seçilen serbest bir teknikle (video, poster, fotoğraf, kolaj vb.) üretilen tek bir işlerinin erişilebilir linkini başvuru formunda yer alan kutucuğa eklemeleri istenmektedir.

Kayıt Uyarı:

Yaz kampı sırasında eş zamanlı sürecek iki atölye arasında ortaklıklar kurulacaktır fakat başvuranların önceden hangi atölyeye katılmak istedikleri ile ilgili bir tercih yapmaları gerekmektedir. Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Program:

Daha önce yayımlanan Spekülatif nematod, birlikte yaşayabilmek için başka mekansal olasılıklar Atölye 1 Programı iptal edilmiştir.

Atölye 2 İçerik:

Köyün Attıkları

Köyde hep üretilenlerin çıktısı konuşuluyor, biraz da tüketilenleri konuşalım mı? Tüketim, tüketimi azaltmak, atığı dönüştürmek, dönüştürülebilir olanı tüketmek… Atık konusu son yıllarda popülerleştikçe, tartışma başlıkları ve çözüm önerileri de çeşitlendi. Her popüler konu gibi bu da mevcut ekonomik döngülerin içinde gelire dönüşebilecek bir tema olarak yerini aldı, kimi zaman sadece vicdan rahatlatacak seçenekler kimi zaman da gerçekten etkisi olabilecek adımlar olarak günlük hayata girdi. Evden kente, ülkeden gezegene her ölçekte pek çok başlıkta ele alınabilecek bu konuyu, Nesin Köyü gibi küçük ölçekli bir yerleşkede, halihazırda köyde olan arıtma ve kompost sistemlerini de göz önünde bulundurarak incelemek istiyoruz. Bu atölye kapsamında atık başlığı köydeki üretim döngüsünün bir parçası olarak ele alınacaktır. Köyün atık döngüsünü ve varsa mekansal karşılığını araştırarak, yeni önerilerle bu küçük ölçekli yerleşkede neler yapılabileceğini tartışacağımız bu atölyede, su, gıda, enerji, katı ve sıvı atıklar nam-ı diğer çöp, her türlü çıktının döngüsü yakından bakılarak belgenelecektir. Bu belgelemenin sonuçlarına dayanan mekânsal, organizasyonel ya da döngüsel öneriler ise atölye çıktısı olarak oluşabilir.

Atölye 2 Eğitmenler: Oral Göktaş, Sevince Bayrak
Afiş için tıklayın.