Mimarlık Yaz Kampı: Nesne ve Şey’in Peşinde

25/07/2022 - 30/07/2022

Tarih:

25-30 Temmuz 2022 (Köy'e geliş 24 Temmuz, Köy'den ayrılış 30 Temmuz günüdür.)

Genel Bilgi:

Nesin Köylerinin eşsiz bağlamında belirlenen program çerçevesinde sorgulamalar, tartışmalar ve atölyelerle soyut düşünme, tartışma ve uygulamalar üzerinden ilerleyecek bir haftalık programda tasarım üzerine disiplinler arası ilişkilenmeler ve ortaklıklar kurmak amacıyla bir araya geliyoruz.

Amaç:

Beraber yaşama ve çalışma kültürünün deneyimlenebileceği Nesin Köylerinde mekânsal pratikler üzerine disiplinler arası düşünme ve sorgulama alanı açmak, ortak bir eğitim ve tartışma platformu oluşturmak. Farklı disiplinlere ait “mekânsal söylemleri” tartışmaya açmak ve konuşarak, hareketle, çizerek, şekil vererek hikayelerimizi paylaşmak, farklı şehir ve okullarda eğitime dahil olan bireylerin kendi aralarındaki etkileşimi ve iletişimi güçlendirmek.

Hedef Kitle:

Öncelikli olarak Mimarlık ve tasarım fakülteleri (Mimarlık, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama vb.) bölümlerinin lisans 3. ve 4. sınıf, lisansüstü öğrencileri ve mezunları. "Mekân" üzerine soruları ve merakı olan herkes için belirtilen kriterler dışındaki yüksek motivasyonlu başvurular da değerlendirmeye alınacaktır.

Ücret:

Programın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 3025, çadırlar için 2325 TL’dir.

Kontenjan:

30 kişi.

İletişim Kişisi:

Barbara Bakırcıoğlu - barbarabakircioglu@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Katılımcılardan kendilerini ve yaptıkları çalışmaları Mimarlık Yaz Kampı’na neden katılmak istedikleri ile bağlantılı olarak anlattıkları yaklaşık 200 kelimelik bir yazıyı (motivasyon mektubunu) başvuru formuna yazmaları beklenmektedir. Ayrıca seçilen serbest bir teknikle (video, poster, fotoğraf, kolaj vb.) üretilen tek bir işlerinin erişilebilir linkini başvuru formunda yer alan kutucuğa eklemeleri istenmektedir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Yaz kampı sırasında eş zamanlı sürecek iki atölye arasında ortaklıklar kurulacaktır fakat başvuranların önceden hangi atölyeye katılmak istedikleri ile ilgili bir tercih yapmaları gerekmektedir. Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Program:

Atölye 1 İçerik:

Nesnenin Çekimleri

Mimarlık ve sanatın odağındaki ‘nesne’nin güncel felsefi tartışmalar ışığında yenilenmekte olan tanımından hareketle karşımıza çıkacak değme nesnelerle üçüncü türden yakınlaşmaların peşine düşeceğiz. Edebiyat, müzik, seramik ve örgü pratiklerinden devşireceğimiz çekim kurallarıyla nesnelerin basitten karmaşığa şekil ve isim alıp verme hallerini keşfedeceğiz. Atölyemiz köyün yakın çevresinde bir yüzey araştırmasıyla yola koyulacak. Karşılaşılan nesnelerin “düşün gözeninde” sundukları özgün isim-şekil ilişkilerini başta seramik atölyesi olmak üzere atölyenin mesken tutacağı farklı üretim mekanlarında spekülatif yeniden oluşum süreçlerine sokacağız. Nesneye yan gözle bakmaya cüret edecek tüm Yazıcı, Çizici, Kilci ve Örgücüleri nesne çekimine bekliyoruz. Nesne de bize dönüp bakacak mı hep birlikte göreceğiz.

Atölye 1 Eğitmenler: Can Gündüz ,Bilge Demirtaş, Osman Şişman, Eser Öykü Dede
Konuk Eğitmen: Hakan Atay ve Graham Harman
Afiş için tıklayın.

 

Atölye 2 İçerik:

Şeylerin Göçü

Mimarlıkta, sanatta, tasarımda sürekli değişkenler içindeyiz. Kimi zaman nesneler göçüyor, kimi zaman insanlar, kimi zaman diğer canlılar, kimi zaman hisler, kimi zaman sevgiler, kimi zaman nefretler, kimi zaman bedenler. Bu atölye içinde doğada yapılacak yürüyüşler, yazılacak metinler, toprakla hemhal olunacak, hislerin formlara yansımaları konuşulacak. Katılımcıların duyular üzerinden toplayacakları şeyleri hikayelerle birleştirip, kimi zaman kilden kimi zaman harflerden, kimi zaman çizgilerden, ya da hareketli görüntülerden yapılar inşa edecek.’

Atölye 2 Eğitmenler: Yelta Köm, Elif Çak
Afiş için tıklayın.