Felsefe Ve Müzik Bağlamında Thomas Mann Yaz Kampı

15/08/2022 - 20/08/2022

Tarih:

15 - 20 Ağustos 2022. (Köy'e geliş 14 Ağustos, Köy'den ayrılış 20 Ağustos'tur.)

Genel Bilgi:

Konuşmacılar, Thomas Mann’ın söz konusu üç eserini, felsefi ve edebiyat, müzik ve sahne sanatlarını kapsayacak tartışmalar yürütecektir. Katılımcılardan giriş düzeyinde de olsa konu başlıklarına aşina olmaları ve içerik ile ilgili daha sonra duyurulacak okumaları yapmaları beklenmektedir. Oturumlarda aktif katılım ve tartışma arzu edilmektedir.

Amaç:

Bu atölye, 20. yüzyılın en büyük yazarlarından biri olan Thomas Mann’ın üç eserine odaklanan bir program içermektedir. Atölye boyunca Thomas Mann’ın bu üç eseri, yazarın stilini açığa çıkaran felsefe ve müzik bağlamında incelenecektir. Programda, Venedik’te Ölüm adlı kısa roman, Büyülü Dağ ile Doktor Faustus adlı iki büyük romanı ele alan oturumlar düzenlenecektir.
Konuşmacılar tarafından, Venedik’te Ölüm’ün Platon ile, Büyülü Dağ’ın Heidegger ile, Doktor Faustus’un ise Nietzsche felsefesi ile olan içsel ilişkileri açığa çıkarılacaktır. Venedik’te Ölüm’ün Luchino Visconti tarafından uyarlanan filminin gösterimi yapılacaktır. Ayrıca, Venedik’te Ölüm’ün, Mann’ın bağlamından koparılmadan sahne sanatlarındaki adaptasyonu, iki yapıt üzerinden anlatılacaktır. Thomas Mann’ın çağdaşı olan Theodor Adorno ile müzik bağlamında yazışmaları ele alınacaktır. Program, ayrıca Doktor Faustus romanının içeriğinde yer alan müziklerin öneminin açıklanmasını ve dinlenmesini amaçlayan oturum/konser içerecektir. Programın sonunda ise Fransız filozof Maurice Blanchot’nun Thomas Mann’a yönelttiği eleştiri üzerinde konuşulacaktır.

Ön Koşul:

Katılımcılardan, başvuru formunda bu ilgi ve merakı ifade edecek bir niyet mektubu yazması beklenmektedir.

Hedef Kitle:

Thomas Mann'ın yapıtları, Nietzsche’nin düşünce biçimi, sinema, opera ve bale gibi çeşitli görsel sanatlar ile ilgili bilgi edinmek isteyen, bu konu başlıklarına merak besleyen, edebiyatın felsefe ve diğer sanat dalları ile olan ilişkisi üzerinde düşünmek ve tartışmak isteyen en az 18 yaşındaki her birey, hedef kitleyi oluşturmaktadır.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahildir. Kampın koğuş ücreti 2925 TL, çadır ücreti 2225 TL'dir

Kontenjan:

30 kişi.

İletişim Kişisi:

Çiğdem Şahin - cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Program:

Program

15 Ağustos 16 Ağustos 17 Ağustos 18 Ağustos 19 Ağustos
09.15 – 11.30 Giriş (ZB) Venedik’te Ölüm (ZB) Büyülü Dağ (ZB) Doktor Faustus (ZB) Faust Karşılaştırması: Marlowe, Goethe ve Mann (ZB)
16.00 – 17.45 Alman Romantikleri (GK) Venedik’te Ölüm’ün Opera ve Bale Sahnesi için – Yeniden İnşası (SO) Büyülü Dağ ve Heidegger ile Cassirer’in Davos Tartışması (BG) Doktor Faustus Romanının Müzikal İçeriği (CO) Maurice Blanchot’nun Thomas Mann Eleştirisi (HY)
18.00 – 19.45 Schoenberg ve 12-Ton Müziği (CO) Visconti’nin Venedik’te Ölüm’ü (HY) Davos Tartışması (BG, HY, Katılımcılar ile Açık Tartışma)  Thomas Mann ile Theodor Adorno’nun –  “Doktor Faustus” Yazışmaları (HY) Katılımcılar ile Genel Tartışma
21.30 Film Gösterimi: Venedik’te Ölüm Resital: Beethoven ve Schoenberg (CO)

BG: Prof. Dr. Bülent Gözkan (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
ZB: Doç. Dr. Zeynep Bilge  (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
GK: Doç.  Dr. Gamze Keskin (Kırklareli Üniversitesi)
CO: Doç. Can Okan (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
HY: Dr. Öğr. Üy. Hakan Yücefer  (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
SO: Dr. Öğr. Üy. Sungu Okan  (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)

OKUMA LİSTESİ
Thomas Mann:
Venedik’te Ölüm, çev. Behçet Necatigil, Can Yayınları, 2007
Büyülü Dağ, çev. İris Kantemir, Can Yayınları, 2018
Doktor Faustus, çev. Zehra Kurttekin, Can Yayınları, 2020

Platon:
Şölen, çev. Sabahattin Eyüboğlu / Azra Erhat, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2000
Phaidros, çev. Ari Çokona, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019

Friedrich Nietzsche:
Tragedyanın Doğuşu, çev. Mustafa Tüzel, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2010

Martin Heidegger:
Kant ve Metafizik Problemi, çev. Kaan. H. Ökten, Alfa Yayınları, 2021 (Ek: Davos Tartışmaları)