Ayrışım Teorisi Kampı

30/05/2022 - 05/06/2022

Tarih:

30 Mayıs - 5 Haziran 2022 (Köy'e varış 29 Mayıs, Köy'den ayrılış 5 Haziran)

Amaç:

Tam sayı ayrışımları teorisi kombinatorik, sayılar teorisi, temsil teorisi, q-serileri ve geri dönüşüm bağıntılı fonksiyonlar gibi birçok araştırma alanının kesişiminde yer alır ve fizik ve bilgisayar mühendisliği dahil olmak üzere diğer araştırma alanlarıyla da etkileşimdedir.

Bu kampın iki temel amacı var. Birincisi, üniversite müfredatlarında yer almayan çok aktif bir araştırma alanını matematikseverlerle tanıştırmak. İkincisi de yakın etkileşim içinde olarak katılımcıların önceden belirlenmiş sorular üzerinde düşünmelerini sağlamak.

Ön Koşul:

Katılımcılardan en az 1 sene matematik eğitimi almış olmasını yani daha önce matematiksel ispat örnekleri görmüş ve genel matematik notasyonunu tanıyor olmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra katılımcıların en az orta seviyede İngilizce bilgisine sahip olması gerekmektedir.

Hedef Kitle:

Lisans ve üstü öğrenciler.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 2925 TL, çadırlar için 2225 TL’dir.

Kontenjan:

20 kişi.

İletişim Kişisi:

Aycan Şahin - aycansahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Eğitimciler:

Program:

Ayrışım Teorisi:

Tamsayı ayrışımları teorisi (veya parçalanış teorisi) matematikte çok zengin ve güzel bir araştırma dalıdır. Tamsayıların toplamsal parçalanışlarının özellikleri sayılar teorisinde incelenen en doğal sorulardan birisidir. Çok köklü ve bugünde de çok aktif bir araştırma alanıdır. Bu alanın modern tarihi, Euler’in tamsayı parçalanışlarını sıralayan üretici fonksiyonlarını incelemesiyle başlamıştır. O zamandan bu yana, tamsayı ayrışımların matematiğin ve bilimlerin birçok alanına bağlandığı ve aynı şekilde de bir çok açıdan incelenebileceği anlaşılmıştır. Kombinatorik (üreteç fonksiyonlar, q-serileri), geometri (politoplarda latis noktaları), cebir (cebirsel kombinatorik), analiz (modüler formlar), analitik kombinatorik, fizik, bilgisayar bilimi vb. ayrışımların ortaya çıktığı ve çalışıldığı birkaç örnek araştırma alanıdır.

 

Bu çalıştayda, Rogers – Ramanujan tipi parçalanış denklemleri, q-serileri, geometrik araçlar, parçalanış sayıları denklikleri gibi farklı konulara bakarak, ilginç açılardan tamsayı ayrışımlarını beraberce keşfedeceğiz.