Sanat ve Sosyal Adalet

27/09/2021 - 02/10/2021

Tarih:

27 Eylül - 2 Ekim 2021 (Köy'e geliş 26 Eylül, Köy'den ayrılış 2 Ekim günüdür.)

Genel Bilgi:

Bu kamp, Türkiye’de mevcut politik iklim içınde sosyal adalet konusunu sanat üretimi ve sanat kuramları üzerinden birlikte düşünmek üzere bir alan açmaya, sosyal adaletsizliği sanatsal üretim üzerinden sorgulamaya davet eder. Sosyal adalet, cinsiyet, farklılıklar, politik şiddet, insanın iklim ve doğa üzerindeki etkisi, eşitsizlikler, sanatta eleştirel düşünce, gibi konulara değinecek olan atölye, hem günümüz sanatından örnekler sunacak, tartışma ve seminerler içerecek, hem de sanatsal üretim atölyesi üzerinden birlikte üretim ve düşünme sürecine davet edecek.

Amaç:

Sanatta eleştirel düşünce ve sanat üretimi ile politik şiddet konularına yakından bakmayı hedefleyen atölye, sanatsal araştırma ve üretim üzerinden sosyal adalet kavramını beraberce düşünmeyi amaçlar.

Hedef Kitle:

Sanat üretimi ve sanatsal kuramlarla ilgilenen 17 yaş üstü herkes katılabilir.

Ücret:

Kampa katılım ücretsizdir. Proje kapsamında Köy’de konaklama ve 4 öğün yemek masraflarınız karşılanacaktır.

Kontenjan:

20 kişi. (Kamp için kontenjanımız dolmuştur.)

İletişim Kişisi:

Aycan Şahin - aycansahin@nesinkoyleri.org

Program:

Eğitimciler:
Fatoş İrwen, Sanatçı
Zeynep Sayın, Sanat Kuramcısı, Öğretim Üyesi
Ezgi Bakçay, Sanat Kuramcısı, Öğretim Görevlisi

Eğitimci Biyografileri:

Ezgi Bakçay, Sanat Kuramcısı
1980, İstanbul doğumlu Ezgi Bakçay, lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, Sinema Televizyon Bölümü’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde yüksek lisansını yaptı. Le Centre européen de sociologie et de science politique de la Sorbonne, l’Université Paris-Panthéon-Sorbonne, CNRS, EHESS’te araştırmacı olarak bulundu (2011-2012). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde 2019 yılında estetik politik eylem üzerine doktora tez çalışmasını tamamladı. 2006 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta, “Sanat Kuramları” “Sanat Yapıtını Çözümleme Yöntemleri” “Görsel Kültür” dersleri vermektedir. Çeşitli kültür, sanat kurumlarında seminerler, atölye çalışmaları ve sergiler düzenlemektedir. Kamusal alan, imge, bellek, kültür, estetik ve siyaset konularında üretimlerini sürdürmektedir. http://www.karsi.com/ekip

Fatoş İrwen, Sanatçı
Kürt, Feminist güncel sanatçı. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Yüksek Lisans mezunudur. Sanatsal çalışmalarında cinsiyet, beden politikaları, adalet, ekoloji, din, güç ilişkileri gibi konuları ve bu konuların psikolojik etkilerini irdeler. Yaşanılan deneyimlerin hafıza, bilinçaltı, rüyalar üzerindeki etkileri, mekan ve beden arasındaki ilişkiler sanatçının performans temelli çalışmalarında önde gelen konulardandır. Performansın yanı sıra, resim, video, yerleştirme alanlarında eserler üretmektedir. İran, Almanya, Avusturya, Hong Kong, Fransa, İran ve İsveç’te çeşitli grup sergilerine katılmıştır. 2021 yılında Karşı Sanat ve Depo’da Olağan Zamanın Dışında başlıklı kişisel sergisi eş zamanlı olarak gerçekleşmiştir. Sanatçı 2017 – 2020 yılları arasında siyasi tutuklu olarak Diyarbakır Hapishanesi’nde kalmıştır. Hayatını ve çalışmalarını İstanbul ve Diyarbakır’da sürdürmektedir.

Zeynep Sayın, Sanat Kuramcısı
1961 İstanbul doğumlu, yazınbilimci, sanat kuramcısı, öğretim üyesi. İstanbul, Salzburg ve Viyana’da yazınbilim, sanat tarihi ve felsefe okudu. İstanbul’da çeşitli üniversitelerde, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ve Viyana’da Akademie der Bildenden Künste’de çalıştı. Bir süredir Leipzig’de Hochschule für Grafik und Buchkunst (fahri profesör) ve Linz Sanat Üniversitesi’nde ders veriyor. Mithat Şen ve Bedenyazısı (Kaknüs, 1999), Noli me tangere (Kaknüs, 2000), İmgenin Pornografisi (Metis, 2003) ve Kötülük Cemaatleri (Tekhne, 2016) adlı kitapları var.

*Bu kamp Türk İsveç İşbirliği Birimi tarafından desteklenmektedir.