Radikal Pedagoji: Alternatif Eğitim Modelleri

20/09/2021 - 25/09/2021

Tarih:

20-26 Eylül 2021 (Köy'e geliş 19 Eylül, Köy'den ayrılış 25 Eylül günüdür.)

Genel Bilgi:

Bu kamp, eleştirel düşüncenin öğrenme ortamında harekete geçirilebileceği yöntemler, düşünce biçimleri ve aktiviteler sunar. Yaratıcı projelerin nasıl sosyal adalet, farklılıklar, birlikte yaşama, birbirini anlama, iklim ve çevre sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşabileceği, şiddetsiz ortamın sınıf içinde nasıl yaratılabileceği konusunda öneriler getirir. Öğrencilerin nasıl eğitim yıllarının daha erken dönemlerinde sanatsal araştırma yöntemlerinden yararlanabileceklerini ve düşünce becerilerini nasıl sosyal değişime odaklanarak geliştirebilecekleri sorularını sorar.

Özellikle görsel sanatlar ve çeşitli yaratıcı alanlarda (hangi yaş grubuyla olursa olsun) çalışan eğitimcilerin, sınıf ortamı içinde bir topluluk hissini nasıl oluşturabilecekleri, öğrencilerin birbirlerinin farklılıklarını anlayarak nasıl ortak ve bireysel yaratıcı üretim içinde bulunabilecekleri konusunda tartışmalar ve atölyeler sunar, anlaşmazlık çözümleri ve şiddetsizlik üzerine yöntemler önerir.

Yaratıcı üretimi sınırlayan düşünce kalıplarını yıkmak üzerine egzersizler sunan bu kamp, Başka Bir Okul Mümkün, Köy Okulları Değişim Ağı, TEGEV gibi Türkiye’de alternatif eğitim yöntemlerini araştıran ve geliştiren kurumların düşünce ve deneyimlerinden faydalanarak eğitim ve kolektif sanat üretimi alanında alternatif düşünme ve üretim yöntemleri sunar.

Amaç:

Kampta, okul öncesi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında özellikle görsel sanatlar, tasarım, dans, drama gibi yaratıcı alanlarda çalışan öğretmen ve adaylarının sanat eğitimi üzerine alternatif yöntemler deneyimledikleri ve deneyimledikleri sorunlar üzerine tartıştıkları bir alan oluşturmak amaçlanmaktadır. Sınıf öğretmenleri, bilim ve teknoloji gibi spesifik branşlarda çalışan eğitimcilerin de bu kamptan faydalanmaları amaçlanmaktadır.

Hedef Kitle:

Gençlerle ve çocuklarla eğitim kurumlarına bağlı ya da bağımsız olarak yaratıcı eğitim alanında çalışan herkes bu atölyeye davetlidir. Kamp okul öncesi, anaokulu, ilkokul sınıf öğretmenleri ve adaylarının yanı sıra gönüllü eğitimcilerin ve müze gibi kurumlarda yaratıcı eğitim alanında çakışan kişilerin de katılımına açıktır. (18 Yaş üzeri olmak üzere, farklı yaş ve mesleki gruptan başvurular da değerlendirmeye alınacaktır.)

Ücret:

Kampa katılım ücretsizdir. Proje kapsamında Köy’de konaklama ve 4 öğün yemek masraflarınız karşılanacaktır.

Kontenjan:

20 kişi. (Kamp için kontenjanımız dolmuştur.)

İletişim Kişisi:

Aycan Şahin - aycansahin@nesinkoyleri.org

Program:

Eğitimci Biyografileri:

Erkan Özgen, sanatçı
Özgen, 2017’den bu yana Loading’in kurucu ve yürütücülüğünü üstlenmektedir. (1971, Mardin) Diyarbakır’da yaşayıp üretmeye devam eden sanatçı, video tabanlı montaj üzerine çalışmakta olup, yurt içi ve yurt dışında karma sergilere katıldı. 2003 yılında Diyarbakır Sanat Merkezi’nde “Göz Teması” sergisinin küratörlüğünü yaptı. Özgen 2005 yılında İsveç’in Malmö kentindeki Rooseum Çağdaş Sanat Merkezi’nde Uluslararası Sanatçı Stüdyosu Programına katıldı. Aynı yıl İsviçre’de Kunstmuseum Thun’da “Prix Meuly” ile ödüllendirildi. 2008’de Barselona, Mataró’daki Yaratma ve Çağdaş Düşünce Merkezi’nde Can Xalant değişim programına katıldı. Özgen, 2016 yılında Suomenlinna’daki PM / HIAP Safe Haven Helsinki rezidans programına katıldı. Harikalar Diyarı filmi ile “Polarize! Vizyon Savaştır / Barıştır ” ödülüne layık görüldü. 2016 ve 2017 yılları arasında Luciano Benetton adında İmago Mundi Kürt Çağdaş Sanatçıları adına “In-Between Worlds” koleksiyonunun küratörlüğünü yaptı.

2018’de Han Nefkens Vakfı tarafından yapılan Barselona’daki Fundació Antoni Tàpies’de ilk Avrupa kişisel sergisini açtı. Monography Giving Voices, Hilde Teerlinck tarafından düzenlenmiş ve Berlin’de Sternberg Press’te yayınlanmıştır. Özgen’in, çalışmaları, Tate Modern, Louisiana Modern Sanat Müzesi, Pinakothek der Moderne, Seoul Museum of Art, Cleveland Triennial for Contemporary Art, Manifesta Palermo gibi dünya çapında birçok müze, sanat kurumu ve bienalde sergilenmiştir. Ayrıca Beyrut, Şam, Diyarbakır, Enschede, Hartum ve Taipei’de birçok atölyeye katıldı. Özgen, Türkiye’de ve yurt dışında çağdaş sanat dersleri vermiş ve çeşitli ekolojik girişimleri desteklemek için aktivist olarak çalışmıştır. 2017 yılında Diyarbakır’da kurulan Loading Independent Art Space’in kurucularındandır. https://loadingartspace.org/

Özenç Kabasakal
2012 yılında sınıf öğretmenliğinden mezun oldum, Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nde gönüllülük yapmaya başladım. Hemen ardından katılımcı ve barışçıl bir öğrenme modelini hayata geçiren ilk BBOM Okulu Mutlu Keçi’nin kurulum sürecinde yer aldım. Dört yıl boyunca sınıf çemberleri, okulda birlikte karar alma ve çocuklarla anlaşmazlık çözümü yöntemleri üzerine hem Mutlu Keçi’de hem de diğer BBOM okullarında farklı sorumluluklarda çalıştım. Bu süreçte şiddetsiz iletişim, çocuk hakları, derin demokrasi, onarıcı çemberler, arabuluculuk ve sosyokrasi eğitimleri aldım. 2017-2018 yılları arasında Şiddetsiz İletişim Temel Eğitim Programı’nı tamamladım. 2017 yılından itibaren iki yıl Diyarbakır’da bir köy okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışıp, uygulamalarımı derinleştirdim.
İki yıldır Köyceğiz’de Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin ”Çocuklar için Önce Öğretmen” projesinde, katılımcı ve barışçıl öğrenme ortamları üzerine öğretmenlerle çalışıyor ve yayınlar hazırlıyorum. Kendimle, çocuklarla, yeryüzü ile barış içinde bir yaşam hayali kuruyorum ve bunun için çalışmaktan büyük keyif duyuyorum. https://cocuklabaris.blogspot.com/p/biz-kimiz.html

Gonca Gümüşayak – Koreograf, Çağdaş Dans ve yoga eğitmeni, performans sanatçısı
ODTÜ Sosyoloji ve Hollanda, Artez Hogeschool voor de Kunsten Koreografi bölümü mezunu. Yüksek Lisans tezini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “toplumsal hareketler ve performans ilişkisi” üzerine “Liquid Politics” adlı dans eseriyle 2016’da tamamladı. 2002’den beri çağdaş dans eserleri üretmekte: “Home-logue”, “Hayali Sureti,” “Liquid Politics”, “Silent Scream” eserleri farklı zamanlarda Hollanda, Belçika, İspanya, Yunanistan’da gösterildi. 2010-2011 yıllarında Belçika’da Meg Stuart & Damaged Goods Dance Company ile çalıştı. Gonca, 2015’ten beri kısa dans filmleri çekiyor. Polonya Grotowski Enstitüsü’nde çektiği dans-filmi “Re-birth”, 2016’da Sinema Dans Ankara’da ve Brüksel Uluslararası Dans Filmleri Festivali’nde “En iyi Performans” ödülünü kazandı. 2017-2019 yılları arasında İsviçre’de Accademia Teatro Dimitri, Verscio’da, Fiziksel Tiyatro alanında yüksek lisansını tamamladı. Halen İstanbul’da üniversitelerin tiyatro bölümlerinde “Hareket ve Aksiyon” dersleri yürütmekte. Hayatı bütünsel bir birlik olarak algılar; doğayı, sanat ve şifa fırsatı olarak yaşar. Toplumsal kaygıları sanatsal alanlarda birleştirir ve hareket sanatı aracılığıyla çözümler arar. Kadınlar, yetişkinler, gençler ve çocuklar için eğitimler düzenler. Gümüşayak Dans ve Yoga’nın kurucusu ve Space for Nature ekibinin kurucu üyesidir.
www.gumusayak.com www.spacefornature.org www.goncagumusayak.com

Sena Rüya Günergin – Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi
Harvard Üniversitesi Sosyal Bilimler bölümünden yüksek onurla mezun oldu (2018). Üniversite bitirme tezi Türkiye’deki öğretmen kimliği ve öğretmen eğitimleri üzerineydi. Boston’da TAL’da (eğitim teknolojileri şirketi) üst düzey öğrenme tasarımcısı olarak çalışmaya başladı. Bu sırada Group Relations International programlarında, grup psikolojisi üzerine 3 eğitim tamamladı (2019-2020). Doğaçlama tiyatro ve çağdaş dans performanslarında yer aldı. Bir yıl sonra Harvard Üniversitesi’ne geri döndü ve Eğitim Fakültesinde yüksek lisansına başladı (2021). Radikal pedagoji, eğitimde hareket ve beden farkındalığı, hikaye anlatıcılığı ve grup psikolojisi alanında dersler tamamladı. Bu yıl Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government’da hikaye anlatıcılığı ve liderlik üzerine online ders vermekte. Dünyayı gezmeye ve dans etmeye devam ediyor.

*Bu kamp Türk İsveç İşbirliği Birimi tarafından desteklenmektedir.