Biz Olma Atölyesi: Grup Yaşamı İçinde Beden ve Hareket Üzerine Bir Keşif

13/09/2021 - 18/09/2021

Tarih:

13-18 Eylül 2021 (Köy'e geliş 12 Eylül, Köy'den ayrılış 18 Eylül günüdür.)

Genel Bilgi:

Bedenlerimizin bilgeliği var. Kendi tarihimiz, atalarımızın yaşam şekilleri, geldiğimiz coğrafyanın koşulları, bulunduğumuz duygu durumu ve benliğimize dair daha birçok bilgi taşıyorlar. Bu yüzden bedenlerimizle nasıl ilişkide kalacağımızı, nasıl dinleyebileceğimizi ve onlardan nasıl öğrenebileceğimizi anlamak çok önemli. Biz Olma Atölyesi öğrenme alanlarında yıllardır arka plana atılmış ve toplumsal sistemlerimiz tarafından kontrol altına alınmış bedenlerimizi yeniden öğrenmenin merkezine koyar. Biz Olma Atölyesi beden ve zihin ilişkisine ışık tutan sanatsal metodlar kullanarak insanın kendisi, çevresi ve sosyal durumuna farkındalık getirmeyi hedefler. Hareket, nefes, dikkat ve hikaye anlatıcılığı ile birey, kimlik, birlik ve beraberlik kavramlarını araştırır.

Hedef Kitle:

Atölyemiz 17 yaşının üstünde kendisi, çevresi, ve kültürüyle ilişkisini beden aracılığıyla araştırmak ve paylaşmak isteyen herkese açıktır.

Ücret:

Kampa katılım ücretsizdir. Proje kapsamında Köy’de konaklama ve 4 öğün yemek masraflarınız karşılanacaktır.

Kontenjan:

20 kişi. (Kamp için kontenjanımız dolmuştur.)

İletişim Kişisi:

Aycan Şahin - aycansahin@nesinkoyleri.org

Program:

Eğitmenler:
Gonca Gümüşayak, Koreograf, Çağdaş Dans ve Yoga Eğitmeni, Performans Sanatçısı
Dilek Mengüç Lamour, Sofrolog, Pedagog
Sena Rüya Günergin, Harvard Üniversitesi, Öğretim Üyesi

Atölyeler:

Hareket Yolu ile Farkındalık, Gonca Gümüşayak
Nefes ve Dikkat Yolu ile İç Dünyamızın Keşfi, Dilek Mengüç
Hikaye Anlatıcılığı ile “Ben” ve “Biz”i Anlamlandırmak, Rüya Günergin

Detaylı Ders İçeriği

1.Gün: Tanışma, beklentiler ve ihtiyaçlar
Daire içi oyunlar- isim- enerji
Gelişimsel Hareket
Tai chi ile hayat enerjimizi uyandırma
Qi-cong 18 hareketi ile bedeni tanıma
Sofroloji nedir
Nefes egzersizleri
Grup içinde bireysel fenomen tanımlama çalışması
“Ben”in hikayesini yazma

2.Gün:  Uyku uyanıklık arasındaki hareket
İmgelerin bedende yolculuğu (Skinner Releasing)
Hareketin resme aktarılması (Skinner Releasing)
Nefesle farkındalık arasındaki bağlantı
Bilincin halleri ve seviyeleri
Sofrolojinin temel egzersizi
Bireysel fenomen tanımlama
“Ben”in hikayesini yazma

3.Gün:  Gaga Hareket metoduyla İmgelerin Dansı
Hareketin 5 Ritmi ( Doğa elementleri ile Dans)
Fenomen nedir & fenomenolojik bakış açısının pratik uygulaması
Bedensel gerginliklerden arınma / Olumlu düşünceyi bedenselleştirme egzersizi
Grup içinde fenomen tanımlama egzersizi
“Biz”in hikayesini yazma

4.Gün:  Partnerli Beden Çalışmaları
Kontak Doğaçlama
Grup-Lider Takip çalışmaları
Dikkat ve konsantrasyon geliştirme
Zihinsel zamanı durdurma
Grup içinde resimle fenomen tanımlama
“Biz”in hikayesini yazma

5.Gün: Gözler kapalı partnerli çalışmalar
Dış mekan çalışmaları
Grup doğaçlama çalışmaları
Hayat enerjisini bedenselleştirme
Hayal gücünü bedenselleştirme
Grup içinde fenomen tanımlama
“Ben” ve “Biz”in hikayesini bağlama

6.Gün: Partnerli çalışmalar
Grup koreografisi
Güven hissini bedenselleştirme
Grup içinde fenomen tanımlama
Hikaye paylaşımı

Bu kamp, eş zamanlı gerçekleşecek olan Biz Olma Kampı ile ortak dersler de yürütecektir.

Eğitimci Biyografileri:

Gonca Gümüşayak – Koreograf, Çağdaş Dans ve yoga eğitmeni, performans sanatçısı

ODTÜ Sosyoloji ve Hollanda, Artez Hogeschool voor de Kunsten Koreografi bölümü mezunu. Yüksek Lisans tezini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “toplumsal hareketler ve performans ilişkisi” üzerine “Liquid Politics” adlı dans eseriyle 2016’da tamamladı. 2002’den beri çağdaş dans eserleri üretmekte: “Home-logue”, “Hayali Sureti,” “Liquid Politics”, “Silent Scream” eserleri farklı zamanlarda Hollanda, Belçika, İspanya, Yunanistan’da gösterildi. 2010-2011 yıllarında Belçika’da Meg Stuart & Damaged Goods Dance Company ile çalıştı. Gonca, 2015’ten beri kısa dans filmleri çekiyor. Polonya Grotowski Enstitüsü’nde çektiği dans-filmi “Re-birth”, 2016’da Sinema Dans Ankara’da ve Brüksel Uluslararası Dans Filmleri Festivali’nde “En iyi Performans” ödülünü kazandı. 2017-2019 yılları arasında İsviçre’de Accademia Teatro Dimitri, Verscio’da, Fiziksel Tiyatro alanında yüksek lisansını tamamladı. Halen İstanbul’da üniversitelerin tiyatro bölümlerinde “Hareket ve Aksiyon” dersleri yürütmekte. Hayatı bütünsel bir birlik olarak algılar; doğayı, sanat ve şifa fırsatı olarak yaşar. Toplumsal kaygıları sanatsal alanlarda birleştirir ve hareket sanatı aracılığıyla çözümler arar. Kadınlar, yetişkinler, gençler ve çocuklar için eğitimler düzenler. Gümüşayak Dans ve Yoga’nın kurucusu ve Space for Nature ekibinin kurucu üyesidir.

www.gumusayak.com  www.spacefornature.org  www.goncagumusayak.com

Dilek Mengüç Lamour – Sofrolog, Pedagog

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu (2014). Fransa’da, École des Hautes Études en Sciences Sociales’ de Sosyal Antropoloji ve Etnoloji tezsiz yüksek lisansını tamamladı(2017). 2014 yılında Kanada’ da geliştirilmiş fenomenolojik bir terapi metodu olan « Approche Accès » ile tanıştı. Bu terapi yöntemini 7 yıldır eğitmen eşliğinde uyguluyor ve bu metot üzerine çalışıyor. Hamileliği sırasında uygulamalı bir metot olan sofrolojiyle tanışmasıyla, sofrolog olmaya karar verdi. Ecole Supérieure de Sophrologie Appliquée’da aldigi 2 yıllık eğitimin ardından sofrolog oldu. Kızının doğumuyla pedagoji üzerine eğitimler almaya başladı, Waldorf Okulları Öğretmenlik Eğitimi(2020) ve Faber & Mazlish Ebeveyn Atölyeleri Animasyonu Eğitimi (2020) tamamladı. İki yıl boyunca eğitimleri dahilinde birçok pedagojik atölye düzenledi ve eğitmenlik yaptı. Resim yapmaya ve gençler için hikayeler yazmaya amatör olarak tutkuyla devam etmekte.

Sena Rüya Günergin – Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi

Harvard Üniversitesi Sosyal Bilimler bölümünden yüksek onurla mezun oldu (2018). Üniversite bitirme tezi Türkiye’deki öğretmen kimliği ve öğretmen eğitimleri üzerineydi. Boston’da TAL’da (eğitim teknolojileri şirketi) üst düzey öğrenme tasarımcısı olarak çalışmaya başladı. Bu sırada Group Relations International programlarında, grup psikolojisi üzerine 3 eğitim tamamladı (2019-2020). Doğaçlama tiyatro ve çağdaş dans performanslarında yer aldı. Bir yıl sonra Harvard Üniversitesi’ne geri döndü ve Eğitim Fakültesinde yüksek lisansına başladı (2021). Radikal pedagoji, eğitimde hareket ve beden farkındalığı, hikaye anlatıcılığı ve grup psikolojisi alanında dersler tamamladı. Bu yıl Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government’da hikaye anlatıcılığı ve liderlik üzerine online ders vermekte. Dünyayı gezmeye ve dans etmeye devam ediyor.