Bilim Tarihi ve Felsefesi Yaz Kampı

02/08/2021 - 07/08/2021

Tarih:

2-7 Ağustos 2021 (Köy'e geliş 1 Ağustos, Köy'den ayrılış 7 Ağustos'tur.)

Amaç:

Tarih boyunca bilimlerle felsefe arasında birbirini besleyen canlı bir alışveriş ortamı varolmuştur. Bilimlerin gelişmesi felsefeyi etkilemiş, felsefe ise bilimler için yeni perspektifler ve eleştirel yöntemler sunmuştur. Modern zamanlarda felsefe-bilimler ayrışmasına kadar bilim yapanlar ve felsefeciler ayrımı bulunmuyordu. En önemli bilimciler ve felsefeciler aynı kişilerdi. Bu ayrım ve arkasından gelen bilimlerin kendi içinde disiplinlere bölünmesi sonucunda kendi konularını iyi bilen ama genel resmi görmekte zorlanan uzmanlar bilim dünyasında ağırlık kazanmışlardır. Bu önemli bir eksikliktir ve günümüz üniversite ortamında da hissedilmektedir. Bu eksikliği gidermenin en etkili yollarından biri geriye giderek bilimin tarihini ve felsefesini anlamaya çalışmaktır. Bu kampta bir hafta boyunca farklı bilimlerin tarihi, gelişimi, felsefe ile ilişkileri, yöntemleri, benzerlikleri, bilim ile uydurma bilim farkı, doğa ve insan bilimleri farkı, bilim felsefesi, bilimin sosyal yanı gibi konulara değinilecektir.

Hedef Kitle:

Üniversite öğrencileri ve bilim tarihi ve felsefe konularına ilgi duyan üniversite mezunları. Katılımcıların konuya ilgi duymaları ve web sitesinde daha sonra ilan edilecek olan okumaları kampa gelmeden önce yapmaları beklenmektedir. Başvuruların değerlendirilmesini kolaylaştırmak için mevcut ilginizi gösteren 250 kelimelik bir niyet mektubu gönderilmesi talep edilmektedir.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 1600 TL, çadırlar için 1200 TL'dir. Geziler ücrete dahil değildir.

Kontenjan:

25 kişi. (Kampın kontenjanı dolmuştur.)

İletişim Kişisi:

Aycan Şahin - aycansahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvuru formu için tıklayın. Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Başvuru formu

Kayıt Uyarı:

Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Program:

Konuşmacılar:

EE: Prof. Dr. Eşref Eşkinat – ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Makina Mühendisliği Bölümü

BG: Prof. Dr. Bülent Gözkân – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü

EÖ: Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy – Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü

CK: Doç. Dr. Cem Kamözüt – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü

DÇ. Dr. Dinçer Çevik – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Felsefe Bölümü

Saat 1. gün 2. gün 3. gün 4. gün 5. gün
9:15-11:30 Giriş, bilim tarihi, felsefe (CK) Thomas Kuhn (CK) Felsefeden Geometriye: Gauss, Riemann, Herbart ve Kant (DÇ) Modern fizikte gelişmeler ve felsefe (EE) Bilim ve cinsiyet (CK)
14:30-16:45 Bir bilim tarihi okuması (I) (BG) Doğal Seçilim ve Tarihsellik (EÖ) Gizli genetik varyasyon: genden fenotipe uzanan alışılmadık yolun analizi(EÖ) Dünya Meseleleri Karşısında Felsefeci Tavrı Ne olmalıdır?: Otto Neurath örneği (DÇ) Günümüz bilim felsefesinde sorular (EE)
17:15-19:30 Bir bilim tarihi okuması (II) (BG) Matematik tarihi ve felsefesi (BG) Modeller, İdealizasyonlar ve Temsil (DÇ) Teknoloji ve felsefesi (EE) Anaximandros kozmolojisi ve canlı evriminin bu kozmolojideki yeri üzerine. (EÖ)