Analizin Tarihi

04/05/2021 - 25/05/2021

Tarih: 4-25 Mayıs 2021

Amaç: Programın amaçları sırasıyla
1. Matematiğin bir insanlık macerası olduğunu ortaya koymak
2. Tarihte analiz anlayışına dair(sonsuzluk, süreklilik, limit, fonksiyon, diferansiyel ve integral hesap) farklı evrelerden kesitler sunmak
3. Modern analiz anlayışına ve buraya nasıl ulaştığımıza dair bir fikir verebilmek

Hedef kitle: Program öncelikle üniversite seviyesinde matematik eğitimi alan ya da almış kişiler için tasarlanmıştır. Böyle bir eğitim almamış kişiler zaman zaman konuları bir bağlama oturtmakta zorlanabilir, ancak programdan genel kültür almak için yararlanabilirler. 

Eğitmen: Can Ozan Oğuz

Program:
Dersler 4-25 Mayıs tarihleri arasında her salı 17-19 arasında Köy’ün Youtube kanalı üzerinden herkese açık, ücretsiz ve canlı olarak yayımlanacaktır. Bu hizmet karşılığında NMK’ya uygun gördüğünüz bir ödeme yaparsanız, zorlu geçen bu Korona günlerini daha rahat atlatırız. Ödeme için: https://nesinkoyleri.org/dersler/nesin-koyleri-hesap-bilgileri/ Katkınız ve paylaştığınız için çok teşekkürler.

1’inci hafta – Antik dönem
Antik Yunan’da sonsuzluk ve süreklilik kavramı, potansiyel sonsuzluk, tüketme yöntemiyle eğri şekillerin alanlarının hesaplanması.
2’nci hafta – Orta Çağ ve Rönesans
Alan ve hacim hesap tekniklerinin etkili kullanımı, üç boyutlu eğri şekillerin hacimlerinin hesaplanması, fonksiyon kavramının kökenleri.
3’üncü hafta – 17. yüzyıl – Kalkülüs teorisinin gelişmesi
Newton ve Leibniz’in kalkülüsü keşfettiği söylenir. Newton öğrenciyken aldığı derslerde, teğetin eğimini bulma, alan hesaplama gibi konulara yer veriliyordu. Üstelik ortada ne fonksiyon vardı, ne de limit. Peki öyleyse Newton ve Leibniz’in keşfettiği söylenen şey nedir? Hem öncesindeki bilgi birikimine, hem de Newton ve Leibniz’in konuya katkılarına bakacağız.
4’üncü hafta – 18. yüzyıldan günümüze fonksiyonlar
Fonksiyon kavramının analizin temeline oturması, limit kavramının sağlam bir tanımının verilmesi, türev ve integralin limit üzerinden tanımlanması, genelleştirilmiş fonksiyonlara duyulan ihtiyaç, fonksiyonel analiz gibi konuları ele alacağız.