Şirince Wittgenstein Yaz Kampı

20/07/2020 - 26/07/2020

Tarih:

20-26 Temmuz 2020. (Köy'e giriş 19 Temmuz Pazar, Köy'den ayrılış 26 Temmuz Pazar günüdür.)

Genel Bilgi:

Sevgili Öğrenciler,
Koronavirüs illeti hepimizin malumu. Çok zor bir karar vermemiz gerekti. Hem sizin geleceğiniz için, hem misyonumuz için, hem de finansal durumumuz için çok zor bir karar. Bu ortamda bir yaz kampı yapmak çılgınlık, çılgınlık olmasa bile büyük sorumluluk. Bu sorumluluğu üstlenemedik, üstlenmeye hakkımızın olduğunu da düşünmüyorum.
Geciktik çünkü çok istemeye istemeye verdik bu kararı.
Şirince Wittgenstein Yaz Kampı programı da iptal edildi maalesef.
Kayıt yaptıran ve ödeme yapan tüm öğrencilere ödemeleri iade dilecektir.
Seneye daha sağlıklı bir dünyada görüşmek umuduyla hepinizin gözlerinden öperim.
Ali Nesin

Amaç:

“Şirince Wittgenstein Okulu”nda Türkiye’nin farklı üniversitelerinde bilimsel çalışmalar yapan 7 akademisyen ile yüksek lisans yapmış 2 kişi olmak üzere toplam 9 kişi, Wittgenstein felsefesi üzerine sunumlarını gerçekleştirecektir. Sunumları yapacak olan akademisyenler sunumlarının konularında uzman kişilerdir. Günde iki sunum gerçekleştirilecek ve sonrasında katılımcılar ile konuşmacılar günün değerlendirmesini yapacak ve böylece katılımcılar olabildiğince aktif olabilecektir.
Ludwig Wittgenstein, 20. Yüzyıl felsefesinin önde gelen filozoflarından biridir. Öte yandan o, kendi dönemindeki yeni gelişmeler ve problemler karşısında felsefeyi yeniden kurmaya çalışmıştır. Bu bağlamda o, en temelden; dünya, mantık ve dil vb. kavram ve konuları ele alarak felsefenin yeniden kurulmasının olanağını, dünyanın akılsal ve bilimsel olarak yeniden nasıl düşünülebileceğinin imkânını göstermektedir. Bununla beraber Wittgenstein ve onun felsefesi sadece kendi dönemi için değil, günümüz felsefesi için hem yeni problemlerin belirlenmesinde hem de temel problemlerin çözümünde önemlidir. Bunu, birbirinden farklı ve birbirine karşıt filozofların felsefi çalışmalarındaki Wittgenstein yorumları üzerinden görebiliriz. Dolayısıyla “Şirince Wittgenstein Okulu”nda Wittgenstein’ın felsefesinin teorik ve pratik yönleri, günümüz için önemiyle birlikte ele alınıp tartışılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda hem felsefi çalışmalara katkı sağlanabileceği gibi hem de katılımcılara Wittgenstein’ın felsefesi üzerine düşünme ve tartışma imkânı sağlanabilecektir.

Hedef Kitle:

Wittgenstein’ın felsefesine veya Wittgenstein’la ilgili olan konulara ilgi duyan, Wittgenstein’ın felsefesi üzerine çalışan veya çalışma planı yapan, lise bitirme, lisans ya da lisansüstü düzeyinde olan herkes “Şirince Wittgenstein Okulu”na başvuru yapabilir. Başvuru yapanlardan 130-150 kelimelik bir metinle, neden okula başvuru yaptığını gerekçelendirmesi istenmektedir. Başvurular arasından yapılacak seçimler bu başvuru metinlerine göre yapılacaktır.

Ücret:

Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 1325 TL, çadırlar için 975 TL’dir. Geziler ücrete dahil değildir.

Kontenjan:

30 kişi.

İletişim Kişisi:

Çiğdem Şahin - cigdemsahin@nesinkoyleri.org

Başvuru:

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Kayıt Uyarı:

Başvurular toplu olarak değerlendirilecektir. Başvuru sonucunuz yaklaşık 1 ay sonra e-posta yoluyla iletilecektir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Eğitimciler:

Program:

Saat20 Temmuz21 Temmuz22 Temmuz23 Temmuz24 Temmuz25 Temmuz
10:00-11:30Açılış Konuşması :Bugün Wittgenstein'ı Düşünmek ya da Wittgenstein ile Düşünmek (AU)Wittgenstein ve Etik (HP)Wittgenstein'ın Dil Felsefesinde Ahlak Kuramı Üzerine Bir Eleştiri (CÇ)Semantik Gelenek ve Wittgenstein: Bernard Bolzano'nun Tractatus Logico-Philosophicus'taki İzleri (KH)Wittgenstein için Değer: Estetik (ve Etik) (HT)Kapanış Konuşması: Wittgenstein Felsefesi Nedir? Wittgenstein Nasıl Felsefe Yapar? (DG)
12:00-13:00 Öğle yemeği
14:00-15:30 Yaşamına Felsefe (CG)Wittgenstein'da Değer ve Olgu (SOT)Biçim-İçerik Sorunu Açısından Wittgenstein Felsefesi (AU)Tractatus’ta Kant ve Sınır Problemi (DG)Wittgenstein'da Akıl, Mantık ve Dünya Tasarımı (FYK)
15:30-16:00İkindi Kahvaltısı
17:00-18:30Günün Değerlendirilmesi Günün Değerlendirilmesi Günün Değerlendirilmesi Günün Değerlendirilmesi Günün Değerlendirilmesi
20:00-21:00Akşam yemeği

SOT: Doç.Dr. Sibel Oktar Thomas
HT: Prof.Dr. Ş. Halil Turan
AU: Prof.Dr. Ali Utku
HP: Pro.Dr. Hakan Poyraz
CG: Doç.Dr.Cemil Güzey
DG: Prof.Dr. Doğan Göçmen
KH: Dr. Öğr. Üyesi Kubilay Hoşgör
FYK: Furkan Yasin Köz
CÇ: Celal Çakmak

Düzenleyiciler
Prof. Dr. Halil Turan
Prof. Dr. Doğan Göçmen
Furkan Yasin Köz
Celal Çakmak