Öğretmenler İçin Sanat Yaz Kampı

18/06/2019 - 24/06/2018

Tarih: 18-24 Haziran 2018 (Köy’e geliş 17 Haziran, Köy’den çıkış 24 Haziran 2018)

Hedef kitle: Okul Öncesi, Anaokulu, İlkokul gibi kurumların Anasınıfı ve Sınıf Öğretmenleri (ve) adayları; bu işi meslek edinmiş kişiler ve üniversitelerin eğitim fakültelerinde eğitim gören öğrenciler. (Ayrıca, farklı yaş ve mesleki gruptan başvurular da değerlendirmeye alınacaktır.)

Yürütücüler: Didem Yıldırım, Sinem Yıldırım, Adela Jusic, Erdal Duman, Sevil Tunaboylu

Ücret: Yaz kampı ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 995, çadırlar için 750 TL, tek kişilik özel oda 1345 TL, çift kişilik ya da 1+1 özel oda (kişi başı): 1065 TL’dir. Geziler ücrete dahil değildir.

Kontenjan: 30 kişi

Genel Bilgi: Bir hafta sürecek olan kampta beş hocayla beraber dört atölye yürütülecek. Her atölye gün içinde farklı saatlerde ve sürelerde çalışma yapacak ve her katılımcı bu çalışmalarda aktif olarak yer alacaktır. Atölyelerin yer alacağı bir haftalık çalışma programı çizelgesi ve programla ilgili diğer detaylar katılımcılarla-köye gelmeden önce-paylaşılacaktır.

Sorularınız için: Çiğdem Şahin (cigdemsahin@nesinvakfi.org)

Başvuru: Öğretmen başvuru formu için tıklayın. Öğrenci başvuru formu için tıklayın. Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Kayıt: Belli aralıklarla başvurular değerlendirilir ve sonuçları e-postayla iletilir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Program

Kâğıt Üzerine Karışık Teknik Atölyesi / Sevil Tunaboylu
Manzarada Uçuşan Balıklar
Beton yığınlarıyla kaplı, koşturmacası ve haliyle endişesi bol hayatımızın Şirince’de bu güzel yeşil tepede sürecek bir haftası manzarayla hemhal olarak, keşifler yaparak geçecek. Kâğıt Üzerine Karışık Teknik Atölyesi’nde içinde bulunduğumuz peyzajdan kadrajlar alıp, aklı ve mantığı bir haftalığına da olsa kapının dışında bırakmayı deneyeceğiz. Sürreal pastoral düşler kuracağız. Bunun için ihtiyacımız olan şey, bulunduğumuz alanın sınırlarında, sınırsız kadrajlar yaratmak adına birlikte yürümek.

Heykel atölyesi / Erdal Duman
Katılımcıların malzeme, form ve üçüncü boyut hakkında algılarını geliştirme ve gördüğünü uygulayabilme kabiliyetlerini geliştirmesi amaçlanmaktadır.
Atölyenin temel amaçlarından biri katılımcılara malzemelerin teknik kullanımı, bir tasarımın yapımı, bir fikre biçim vermenin yolları ve üretilen biçimler üzerinden iletişim sağlamaktır.
Katılımcıların malzeme ve form bilgisi geliştirmek için ilk önce basit düzeyde bir günlük kil modelaj uygulaması yapılır. Bu çalışma hazır bir nesnenin oran-orantı ve temel formunun kilden oluşturulmasıyla gerçekleşir.
Bir sonraki çalışmada katılımcılardan kendi imgelerini yaratması ve uygulaması istenir. Yapılacak çalışmada seçilen konunun özgün tasarım boyutunda ele alınması ve çalışma süresince de ekleme ve çıkartma yöntemiyle başlangıçla son arasındaki gelinen aşama değerlendirilir.

Malzemeyi Yeniden Tanımlamak: Takı Atölyesi / Sinem Yıldırım – Didem Yıldırım
Malzemeleri belli sınıflandırmalar ve kullanım sınırları içinde ele alır, bu sınırların dışında genellikle atık olarak tanımlarız. Tüketim odaklı tanımlamalar malzemelerin genel kullanım alanlarını ve bu kullanım alanları içindeki değerini de belirlemiştir. Atölye kapsamında “atık” malzemeler yeniden ele alınacak, kullanım biçimleri ve üretim yöntemleri çeşitlendirerek giyilebilir objeler – takılar üretilecektir. Takıda değerli kavramı sorgulanarak, atık malzemeler ile yeni değerler yaratılacaktır. (Atölyede temel düzeyde metal takı eğitimi de verilecektir)

Video Atölyesi / Adela Jusic
Atölye, katılımcılara video performansının temel biçimleri hakkında bilgi verecek ve aynı zamanda video performansının ve video sanatının ögeleri olarak hikâye anlatımı ve öykülemeyi öğretecektir. Katılımcı sanatçı Adela Jušić ile birlikte çağdaş video performansı örneklerinin ve Sanatçının bu medyadaki çalışmalarının, doğu ve teorik analizleri üzerinde çalışılacaktır. Paralel olarak katılımcılar sanatçıyla birlikte, hayat hikayelerine ve anılarına dayanan video performansı için senaryo yazımı üzerine çalışacaklar. Atölyenin sonunda, bu senaryolara bağlı olarak tek kanallı video performansı şeklinde üretilen birkaç video çalışması ortaya çıkacaktır.

Sevil Tunaboylu: 1982 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde tamamladı. İlk kişisel sergisi Ufukta Kaybolana Kadar İzledim ismiyle 2012 yılında Sanatorium’da gerçekleşti. Bunu, 2015 yılında gene aynı galeride gerçekleşen Aklımda isimli kişisel sergisi takip etti. Geçtiğimiz Ocak ayında İsveç Kültür Ataşesi Suzi Erşahin’in Tiny Office Art Projesi kapsamında İsveç Konsolosluğu’nda tek kişilik bir sergi yaptı. Ayrıca 2003 yılından bu yana çeşitli grup sergilerine katılmıştır. Bunlardan bazıları; Güneş Terkol’la NOKS Bağımsız Sanat Alanı’nda gerçekleştirdikleri Üç Pencerelik Oyun (2018), küratöryel ekibinde de yer aldığı Arzu Yayıntaş ve Güneş Terkol’la hayata geçirdikleri Bize Ait Bir Oda, Ark Kültür (2017), Benimle Kal, Apartman Projesi Berlin (2014), Mesafe ve Temas, Baksı Müzesi Bayburt (2012), Kurgular ve Karşı Duruşlar isimli kavramsal başlığıyla 3. Uluslararası Çanakkale Bienali (2012) ve Ateşin Düştüğü Yer DEPO (2011). Sanatçı İstanbul’da çalışmalarını sürdürmektedir.

Erdal Duman: Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamladı. 2007 yılında Yaygara güncel sanat inisiyatifinin kuruculuğunda yer aldı. Bir çok karma ve kişisel sergilerinin yanında, sergi yürütücülüğü ve paneller gerçekleştirdi. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca arte şirketler grubu galerisi artesanatta sanat danışmanlığı vermektedir. Şu an Hacettepe Heykel Anasanat dalında sanatta yeterlik yapmaktadır.

Sinem Yıldırım: Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2011 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’na başladı. 2013-2014 yılları arası İstanbul Moda Akademisi – University of the Arts London işbirliği ile yürütülen Ayakkabı ve Aksesuar Tasarımı Programı’nda eğitim aldı. 2017 yılında Athens Jewelry Week AJW Ödülü’ne layık görüldü. Halen Didem Yıldırım ile birlikte kurdukları Studio Zigzag bünyesinde tasarım çalışmalarına devam etmektedir.

Didem Yıldırım: Gazi Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda bıraktıktan sonra 2015 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2018 yılında çağdaş takı markası Isuwa Atelier’i kurdu. Halen Sinem Yıldırım ile birlikte kurdukları Studio Zigzag bünyesinde tasarım çalışmalarına devam etmektedir.

Adela Jušić: 1982’de Saraybosna, Bosna-Hersek’te doğdu. 2007 Yılında Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi, Baskı Resim Bölümü’nden mezun oldu ve 2013 yılında, Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi ve İnsan Hakları konusunda Saraybosna ve Bologna Üniversiteleri’nden yüksek lisans derecesi aldı. Jušić, 100’den fazla uluslararası sergide yer aldı (Manifesta 8, Murcia, Spain; Videonale, Kunstmuseum Bonn, Germany; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munich, Germany, Balkan Inisght, Pompidou Center, Paris). Birçok sanatçı rezidans programına (ISCP, New York; Kulturkontakt, Vienna; i.a.a.b. Basel, Museums Quartier, Vienna) ve çok sayıda panel, çalıştay ve konferansa katıldı. 2010 yılında, 2010 yılı genç Boşnak sanatçıları için verilen Genç Görsel Sanatçı Ödülü’nü, 2011 Yılında Henkel Genç Sanatçı (CEE) Ödülü’nü ve 2013 yılında Belgrad Ekim Salonu Özel Ödülü’nü kazandı. Jušić’in çalışmaları birçok özel ve kamu koleksiyonunda yer almakta. Jušić, 2010 yılından beri kurucu ortağı olduğu Crvena Kültür ve Sanat Derneğinde kültür projeleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, Bosna-Hersek ve Yugoslavya Kadınlarının Antifaşist Mücadelesi Online Arşivi’nin yaratıcılarından biridir.