Nesin Sanat Köyü Bir Nefeste Tek Çizgi Atölyesi

09/07/2018 - 15/07/2018

Tarih: 9-15 Temmuz 2018 (Köye geliş 8 Temmuz, Köyden çıkış 15 Temmuz 2018)

Genel bilgi: Doğada ancak belirtileri görülen ve insan zekâsının bir icadı olan çizginin geleneksel kitap sanatlarında uygulamasına odaklanacağız. Ayrıca, çizgiyle nefes arasındaki ilişkiyi açığa çıkarıp, yoğunlaşma alıştırmalarıyla çizgide ustalık kazanmaya çalışacağız.

Bir Nefeste Tek Çizgi Atölyesi, Cansu Çakar’ın “düz çizgi çekmek için nefes tutulmalı” düşüncesinden ortaya çıkmıştır. Tasarımda ve sanatta en soyut unsur olarak karşımıza çıkan çizgiyi geleneksel sanat teorisiyle karşılaştırmalı olarak araştıracağız. Katılımcılar, sanatçı ve Pranayama nefes eğitmeni Başak Ergül rehberliğinde çeşitli egzersizlerle nefeslerine yön vererek, odaklanmayı, anda kalabilmeyi, orada ve kendi içinde olmayı deneyimleyip bu meditatif hâlin çizgiye yansımasını gözlemleyeceklerdir.

Aristo, “çizgi, dolu ile boş arasındaki sınırdır” diyerek çizginin görsel sanatlarda en geçerli olan tanımını yapmış olabilir. Sanat eğitiminde çizgi temeldir. Göz nesneyi görürken el çizgiyi gerçekleştirir. Atölyenin amacı göz ile el arasında kalan sürece odaklanmaktır.

Geleneksel kitap sanatlarında bilginin görselleştirilmesi ve tasarlanması üzerine çalışan minyatürde de çizgi, forma ilişkin ayrıntıları yok eden, formun özünü anlatmaya çalışarak kullanılır.  Bir formu veya motifi kapatarak zeminden ayıran ve formu çerçeveleyen çizgiye ‘tahrîr’ denir. Tahrir, boyutu çizgide vermeye çalışır ve serbest fırça hareketiyle bir kerede çekilen nüanslı çizgiler, bir formun dış hatlarını belirleyip sınırlandırırken, aynı zamanda forma boyut vererek formun hareketini ve yönünü gösterir.

Çizgi üzerine gerçekleşecek fırça çalışmaları suluboya tekniği üzerine de ufuk açıcı bir yöntem teşkil etmektedir. Atölye hem teorik hem de pratik uygulamalı olup sanat eğitimi alan ve almayı hedefleyen katılımcılar için farklı görme biçimleri sunmayı amaçlamaktadır.

Hedef kitle: 15 yaş üstü herkese açık.

Yürütücüler: Cansu Çakar, Başak Ergül

Ücret: Yaz kampının ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil çadırlar için 700 TL’dir. Geziler ücrete dahil değildir.

Kontenjan: 15 kişi. Kampın kontenjanı dolmuştur.

Sorularınız için: Çiğdem Şahin (cigdemsahin@nesinvakfi.org)

Başvuru: Kampın kontenjanı dolmuştur.  Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Kayıt: Belli aralıklarla başvurular değerlendirilir ve sonuçları e-postayla iletilir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Cansu Çakar, 1988
İzmir’de yaşayan sanatçı Cansu Çakar 1988 yılında İstanbul’da doğdu. 2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümüne başladı. 2012’de öğrenci değişim kampıyla Budapeşte’ye Moholy-Nagy Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nde grafik tasarım bölümüne katıldı. 2013’de lisansını tamamlayarak Alsancak, İzmir’de “Minyatür Atölye” adlı bağımsız sanat atölyesinin başına geçti. Sanatçı, bizleri modern yapanın atfedilen fikirlerin ve kavramların değil, toplumun farklı katmanlarında karanlıkta gömülü kalmış ve çağdaş sanata kapı açan estetik değerlerin olduğuna inanıyor. Toplumun alt kültürlerini keşfetmeye yönelik, geleneksel Türk sanatlarıyla çağdaş sanat pratiklerini birleştiren projeler üretiyor. Sanatçı çalışmalarında kitsch ve arabesk kavramlarının estetik algılarına odaklı olan ile geleneksel olarak tanımlananı bir araya getirebilmenin, homojenleştirmenin önemini vurguluyor. Bu yaklaşımın açığa çıkardıklarına odaklanan ve süregelen projesinin bitimi olan TII Kapalı Cezaevi Tezhip sergisi (K2 İzmir, 2013 –Krampf Gallery, Istanbul, 2014) bu yaklaşımı belirgin şekilde ortaya koyuyor. Cansu PORTIZMIR3 – Uluslararası Güncel Sanat Trienali için iki farklı projede çalıştı. Ayrıca sanatçının 100° projesi 14. İstanbul Bienali TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori kapsamında yaratıldı. Çakar halen karşısına çıkan edebi yazılardan, şiirlerden, gündelik görsellerden yararlanarak ürettiği kişisel işlerine devam ediyor.

Başak Ergül
Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Anasanat Dalı mezunu olan Başak Ergül, tezhip, minyatür ve ebru üzerine çalışır. Alternatif teknikler geliştirerek özellikle ebru malzemesini çağdaş üretimler ile farklı bir boyuta taşır. 14.İstanbul Bienali kapsamında yürütülen 100° isimli atölye projesinde Cansu Çakar ile beraber çalıştı ve bir çok toplu sergiye katıldı. Üniversite yıllarında yin yoga ile tanıştı. 2 yıl süren bireysel yin yoga pratikleri sayesinde ruh, beden ve zihinin eşsiz birlikteliğini keşfetti. Bu yolculuğun heyecanı ile nefes,meditasyon ve pranayama eğitimlerine başladı. Katıldığı bir çok nefes ve meditasyon kampının yanı sıra bireysel olarak da yoga ve nefes çalışmalarına devam etti. ‘Cem Şen Eğitimleri- 1. Aşama Yi Jin Jing’ çalışmalarına, Seçkin Çelebi rehberliğindeki Reiki 1 eğitimlerine ve bir çok workshop çalışmalarına katıldı. Seçkin Çelebi ile Nefes & Meditasyon Teknikleri Eğitmenlik Eğitimini’de tamamladıktan sonra bu bilgileri paylaşmak ve daha çok kişiye ulaşmasını sağlamak amacı ile nefes, meditasyon & pranayama eğitmenliğine başladı. Şu anda ise Cem Şen Eğitimleri’ ne ve bireysel çalışmalarına devam etmektedir.Plastik sanat uzmanlığının yanı sıra sanat disiplini ile bağlantılı nefes teknikleri ve eğitimi üzerine de çalışmalar yapmaktadır.