Tarih: 6-12 Ağustos 2018 (Köye geliş 5 Ağustos Pazar, köyden ayrılış 12 Ağustos Pazar)
Yer: Nesin Matematik Köyü, Şirince
Ücret: Koğuş – 945 TL Çadır – 700 TL
Kontenjan: 25 kişi
Dil yeteneği yüzyıllar boyunca insanı kalan canlılardan ayıran gözle görülür farklardan biri olarak kaldı. Uzunca bir süre dilin insana neden, nasıl bahşedildiği tartışıladursun, dünyanın yaşadığı ilk küreselleşme dalgasıyla bazı birbirinden ırak dillerin birbirini andırdığı anlaşıldı, ve çok geçmeden bir akademik disiplin olarak karşılaştırmalı dilbilim dünyamıza hasıl oldu. 18. yüzyılda dillerin birbiriyle ilişkisini inceleyen dilbilim zamanla çok geniş bir alana yayıldı, ve birçok farklı açıdan sorular duyulmaya başlandı. Bugün dilbilim alanında sorulan sorular nörolojiden felsefeye geniş bir alanda faaliyet göstermektedir.
Kamp dilbilim alanında bir giriş kursu olmak yerine, spesifik alanlarda yakın okumalar olarak tasarlanmıştır. Bu tartışmalar gerekli ön okuma yapıldığı takdirde gayet anlaşılır ve heyecan verici konular olacak, Türk Dillerinin sınıflandırılması alanında Tunguzca örneği, ya da afazi bozukluğunun bize insanların dil edinimi konusunda nasıl fikirler verdiği gibi konuları kapsayacaktır. Dilbilim geçmişi olan katılımcılar için de disiplinin farklı alanlarından örnekler görmenin yararlı olacağını düşünüyoruz. Dersler dışında da hocalarla tartışmaların devam ettiğini, ve bittabii bu konulara hapsolmuş olmadığımızı belirtmekte de fayda var.
Bu kampa dilbilim geçmişi olmayanlar da katılabilir, ancak kamp öncesi iletilen okumaların yapılması herkes için zorunludur. Öğrenciler ön okumaları yaparak kendilerini hem dersi anlamaya, hem de derse müteakip tartışma seanslarına hazırlanmış olacaklar. Hararetli bir tartışmanın keyfine vakıf olanlar tepkisiz sınıf arkadaşlarının münakaşaya vurduğu darbeyi iyi bilirler, bu yüzden herkesin okumaları yapacağından eminiz.
Derslerin formatını ve içeriğini merak ederseniz, 2017’de yaptığımız Dilbilim Kampı’nın derslerine ve okuma listesine bu linkten ulaşabilirsiniz.
Deniz Tat – Leiden Üniversitesi
Marcel Erdal – Frankfurt Üniversitesi
Matthew Gumpert – Boğaziçi Üniversitesi
Murat Özgen – DEÜ & MIT
Tayfun Can Onuk – ODTÜ KKTC