Mekan Kurgulamak: algı, düşünce, tasarım, sergi, çağdaş sanat

12/06/2017 - 18/06/2017

  • Tarih: 12-18 Haziran (Köy`e geliş 11 Haziran, Köy`den ayrılış 18 Haziran 2017)
  • Amaç: Bir haftada tamamlanacak şekilde tasarlanmış olan bu atölye çalışması, mekanla ve çevremizle olan ilişkimizi çağdaş sanat sergileri kurgulama süreçleriyle irdelemeyi amaçlar. Düşünce geliştirme pratikleri, tasarım ilkeleri, küratöryel yaklaşımlar bu atölye çalışmasının konularını şekillendirirken, araştırma, analiz yapma yöntemleri ve eleştirel düşünce izlenecek rotaları belirleyecektir. Bu atölye çalışması çeşitli görsel malzemeyle sunulan örnekler ve onların analizi üzerinden ilerleyecektir. Sabahları araştırma, gezi ve düşünce üretimine ayrılırken, öğleden sonraları ise yoğun bir programla ders, analiz, proje üretiminden oluşan atölye işlenecektir. Katılımcılardan atölye çalışmaları sırasında bireysel, finalinde ise grup projeleri üretmeleri istenecektir.
  • Hedef Kitle: 17 yaş ve üzeri genç sanatçı, tasarımcı ve küratör adayları, kültür sanat alanında çalışan, çalışmak isteyen öğrenciler.
  • Kontenjan: 30 kişi
  • Ücret: Yaz kampının ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 770 TL, çadırlar için 560 TL’`dir. Geziler ücrete dahil değildir.
  • Eğitmen: Başak Şenova
    Küratör ve tasarımcıdır. Edebiyat ve grafik tasarım eğitimi gördü. Bilkent Üniversitesi’nde grafik tasarım alanında yüksek lisans (1995); sanat, tasarım ve mimarlık alanında doktora (1999) yaptı. Amsterdam’daki De Appel Vakfı’nın 7. Küratöryel Eğitim Programı’nı tamamladı. NOMAD’ın kurucu üyelerinden; “Upgrade!İstanbul”u ve “ctrl_alt_del” işitsel sanat projelerini geliştirenlerden biridir. Çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalıştı. Flash Art International’ın da Türkiye muhabiri ve ibraaz.org’un sürekli editörlerinden biridir. Kıbrıs’ta “UNCOVERED” projesinin ve 2013’te Bosna-Hersek’te D-0 ARK Underground 2. Çağdaş Sanat Bienali’nin eşküratörlüğünü yürüttü. ACM tarafından Vancouver’da düzenlenen “SIGGRAPH 2014”ün sanat galerisi başkanı, Kudüs Sergisi VII (Jerusalem Show VII) ve Helsinki Fotoğraf Bienali 2014’ün küratörüdür. 53. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nun, 56. Venedik Bienali’nde ise Makedonya Pavyonu’nun, 2016’da ise Midilli’de Geçiş Çizgileri sergisinin küratörlüğünü yaptı.
    12 Haziran 13 Haziran 14 Haziran 15 Haziran 16 Haziran 17 Haziran 18 Haziran
    Atölye süresince kullanılacak olan kavramlar, sözcükler, aktörler ve mekanları tanıma Araştırma. Algı ve tasarım prensipleri ve süreçleri. Sergiler üzerinden düşünme, örnek analizi ve tartışma Gezi (sabah). Araştırma. Algı, tasarım süreçleri, saklama ve belgeleme eylemleri. Örnek analizi ve tartışma Tatil Kavramsal çerçeve oluşturma ve mekan ilişkisi. Kavramsal çerçeve, mekansal tasarım ve sergi bütünlüğü. Örnek analizi ve tartışma. Kavramsal çerçeve, mekansal tasarım ve sergi bütünlüğü. Örnek analizive tartışma. Gezi (akşam) Proje üretimi. Meksansal tasarım çözümleri analizi. Örnek analizi ve tartışma. Projelerin tartışılması. Proje üretimi, hazırlık ve sunum. Belgeleme.