Program
Dersler, “Kendi üzerine düşünen toplum ve sosyoloji” ve “Gruplararası ilişkiler ve ayrımcılık” olmak üzere, iki başlık altında paralel biçimde yürütülecektir.
Başlık: Kendi üzerine düşünen toplum ve sosyoloji
Eğitmen: Prof. Dr. Ferhat Kentel
Kurum: İstanbul Şehir Üniversitesi
İçerik: Klasik olarak sosyoloji modern toplumun hareketini ve düzenini anlamaya çalıştı. Modernliğin “bilimselliği” sosyolojiyi de etkiledi; sosyoloji modernliğin “kurucu” dili oldu. Oysa bugün modernliğin insanı adeta “tanrı” konumuna getirerek kurduğu yapılar sarsılıyor. Deneme-yanılmalarla, el yordamıyla toplumlar giderek daha çok konuşmaya başlıyor ve sosyolojinin sınırlarını zorluyor. Ezberlerimiz bozuluyor; eski kavramlarımız artık işe yaramaz hale geliyor ve daha önce düşünmediğimiz, hayal bile edemediğimiz yeni toplumsallıklar, kimlikler, içiçe geçmeler ve kavramlar hayatımıza giriyor. Bu ders, işte bu yoğun dönüşümü, “eskiyi” ve “yeniyi”, geleneği ve modernliği, sınıfları ve kültürel kimlikleri, yenilenmek zorunda olan sosyolojik düşünme yolları eşliğinde, “birlikte düşünmeyi” amaçlıyor ve şu alt başlıkları içeriyor: “Modernleşme ve sosyoloji arasındaki ilişki”, “Modernite ve gündelik hayat”, “Kimlikler ve yeni sosyal hareketler”.
Başlık: Gruplar arası ilişkiler ve ayrımcılık
Eğitmen: Doç. Dr. Kenan Çayır
Kurum: İstanbul Bilgi Üniversitesi
İçerik: Son yıllarda Türkiye önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Farklı etnik, dinsel, cinsel yönelim temelli grupların tanınma ve eşitlik talep etmeye başladığı bu süreç iki potansiyeli barındırıyor. Bir yanda hakim ve azınlıklaştırılmış gruplar arasındaki gerilimlerin artma potansiyeli bulunuyor; öte yanda ise sorunları daha açıkça konuşabilme ve çözüm geliştirebilme. Bu süreci daha iyi anlamak için gruplararası ilişkilerin teorisi kadar, önyargı, kalıpyargı ve ayrımcılık gibi kavramları da anlamak gerekiyor. Bu ders, farklı gruplar temelinde ayrımcılık sorununun nasıl ortaya çıktığını hem Türkiye hem dünya bağlamında ele almayı amaçlıyor. Derste, “ayrımcılık sosyolojisi”, “etnik ve dinsel temelli ayrımcılık”, “toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığı”, “engellilik” gibi başlıklara odaklanılacak.