Lise Sanat Yaz Kampı

15/07/2013 - 28/07/2013

  • Tarih: 15-28 Temmuz 2013
  • Amaç:
    Çağdaş sanat teorisi ve pratikleri üzerine bilgi kazandırmak, yöntemleri ve amaçları üzerine soru sormak ve eleştirel görüş kazandırmak, bu görüşler üzerinden sanat üretim pratikleri geliştirmek. Geleneksel sanat üretim pratiklerine alternatif yollar üreterek, öğrencilere soru sorma alışkanlığını edindirmek ve böylece öğrencilerin yeni fikirler geliştirmelerine yardımcı olmak. Sanatçı ve akademisyenlerle tartışarak, öğrencilerin özgür bir ortamda düşüncelerini ifade etme ve dönüştürme olanağı kazanmalarını sağlamak. Eğitmenlerin uluslararası alandaki deneyimleri öğrencilere yurtdışındaki kurumlar hakkında da bilgi edinme olanağı sağlayacaktır.
  • Hedef Kitle: 15 – 18 yaş arası lise öğrencileri.
  • Kontenjan: 20 kişi
  • Ücret: Yaz kampının ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 1.500 TL, çadırlar için 1.300 TL‘dir. Geziler ücrete dahil değildir. Bu ücret, Matematik Köyü‘nün her etkinliğinde olduğu gibi, sadece maliyeti kapsamaktadır ve kâr amacı gütmemektedir.
  • Genel Bilgi
    Başvuru: Yeterli kayit sağlanamadığı için Kampı iptal edilmiştir.
    Başvurunuz sisteme otomatik olarak aktarılacaktır. Bir iki gün içerisinde başvuruda kullandığınız e-posta adresinize başvurunuzun ulaştığına dair bir onay mesajı gönderilecektir. Bir iki gün içinde bir onay mesajı almazsanız, bir aksilik oldu demektir, bir daha yazın lütfen. Başvurunuz kabul edildikten sonra kaydınızı yaptırmalısınız, sadece başvuru yapmak yetmemektedir.Kayıt: Belli aralıklarla başvurular değerlendirilir ve sonuçları e-postayla iletilir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.
  • Sanatçı Eğitmenler: İnsel İnal, Evrim Kavcar ve Deniz Sözen.

    Teorik Eğitmenler: Işın Önol ve Aslı Çetinkaya.

    Düzenleyenler: Işın Önol ve Aslı Çetinkaya.

    Program

    Eğitmen Ders 15.Tem 22.Tem Kurum Şehir
    Prof. İnsel İnal Seramik ve Güncel Sanat 1 Kocaeli Ü. Kocaeli
    MFA. Deniz Sözen Deneysel, Belgesel ve Güncel Sanat 1 Viyana U. S. Ü. Viyana
    Y. Doç. Evrim Kavcar Gözlemler ve Sorular 1 Beykent Ü. İstanbul
    MA. Aslı Çetinkaya, MFA., MAS. Işın Önol Günümüz Sanatından Örnekler 1 1 Tütün Deposu, Viyana U. S. Ü. İstanbul, Viyana

    Ayrıntılı Ders İçerikleri

    Eğitmen: İnsel İnal
    Tarih: 22 – 28 Temmuz 2013
    Kurum: Kocaeli Üniversitesi
    Dersin Adı: Seramik ve Güncel Sanat
    İçerik: Bu atölyede katılımcılar, çeşitli kavramlardan yola çıkacak ve aşamalı bir üretim sürecini takip edecekler. Seçilen konuları irdelemek ve görsel ilişkiler yakalamak üzere fotoğraflamaya dayalı bir çalışma, sonrasında görselleştirilen konu ile malzemenin sunumu ve son olarak da tasarım ve çamurla şekillendirme bu sürecin adımlarını oluşturacak.

    Eğitmen: Evrim Kavcar
    Tarih: 22 – 28 Temmuz 2013
    Kurum: Beykent Üniversitesi
    Dersin Adı: Gözlemler ve Sorular
    İçerik: Evrim Kavcar, belkemiğini sabah yürüyüşlerinin oluşturacağı bir çalışma yürütecek. Şu sorular atölyenin ana hatlarını belirleyecek: Yürürken hem kendi bedenimize hem de çevremizdeki canlı ve cansız varlıkların durumlarına dair neler fark ederiz? Ve durduğumuzda? Sesler, dokular, renkler, rüzgar, ışık, hava sıcaklığı… Deneyimlerimizi, gözlemlerimizi dijital olmayan yöntemlerle nasıl not ederiz? Neyi hangi şekilde aktarırız? Bu yürüyüşlerden her katılımcı kendi gözlemleri ve sorularıyla döner. Bu getirilenler hakkında herkes fikirlerini ortaya atar, tartışmaya açılır. Atölye sonunda her katılımcı kendi yürüyüş günlüğünü bir sanatçı kitabı gibi üretir.

    Eğitmen: Deniz Sözen
    Tarih: 15 – 18 Temmuz 2013
    Kurum:Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi
    Dersin Adı:Deneysel Belgesel ve Güncel Sanat
    İçerik:Viyana ve Istanbul`da yaşayan sanatçı Deniz Sözen, video ve ses üzerine atölye çalışmaları sürdürecek. Bu atölye araştırma laboratuvarı olarak tanımlanabilir. Belgesel sinema tarihinin önemli filmleri üzerinden yola çıkıp katılımcılara güncel sanatta “deneysel belgesel” olarak tanımlanan ve belgesel estetiğini vurgulayan örnekler sunulacak. Belgesel ve güncel sanat alanındaki kullanılan (sinema) dili-estetiği katılımcılarla birlikte yorumlanacak. Sonrasında katılımcılar kendi fikirlerini görsel-pratik çalışmalarda uygulayabilecekler.

    Eğitmenler: Asli Çetinkaya & Işın Önol
    Tarih: 15 – 28 Temmuz 2013
    Kurum: Tütün Deposu & Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi
    Dersin Adı: Günümüz Sanatından Örnekler
    İçerik: Işın Önol ve Aslı Çetinkaya günümüz sanatından örnekleri ve sanat tarihinde yer alan kimi yapıtları katılımcılarla birlikte okuma, tartışma ve yorumlama toplantıları yapacaklar. Yapıtlar bağlamında yapılan konuşmalarda ortaya çıkan kavram ve konuları, katılımcıların kendi yaşamları, gözlem ve deneyimleriyle ilişkilendirmeleri ve kısa metinler üretmeleri üzerinde çalışılacak.

    Kamp Yürütücüleri

    Aslı Çetinkaya: Son yirmi yılda mühendislik, işletme, sanat tarihi ve eleştirel teori alanlarında eğitim aldı. 2005-2010 arasında  Sabancı Universitesi, Kasa Galeri`de galeri yöneticisi olarak çalıştı. Yazı, söyleşi ve çevirileri çeşitli yayınlarda yer aldı. Halen İstanbul`da Depo kültür merkezinde (http://www.depoistanbul.net) çalışmakta. Ortak müfredat inisiyatifi kurucularındandır. www.ortakmufredat.org

    İnsel İnal: İstanbul ve Kocaeli`nde yaşamakta ve çalışmakta. 1993 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik Bölümü`nde lisans eğitimini aldı. 1996`da “Fluxus Sanat Akımı” yüksek lisans teziyle, 2002‘de “Çağdaş Türkiye Sanatında Üretim Tüketim İlişkileri Ve Bu İlişkilerde Aksamalar” sanatta yeterlik teziyle,  Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü`nden mezun oldu.

    Bir dönem ‘Performans Günleri‘ ile interdisipliner organizasyonlar ve paneller düzenleyen İnal, DAGS Disiplinlerarası Genç Sanatçılar Derneği`nin başkanlığını yaptı. Yurtdışı ve yurtiçi birçok karma ve kişisel sergiye katıldı. Disiplinlerarası kurgular ile güncel ve yerel odaklı projelerini oluşturan İnal, seramik, fotoğraf, video, pentür gibi mecralarla düzenlemeler oluşturmakta, katılımcı ve paylaşımcı oluşumlarla tuttuğu kayıtları sergilemekte, kamusal alanlarda çeşitli projeler uygulamaktadır. Halen Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölüm Başkanı olan İnal, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi`nde de çeşitli lisans ve doktora düzeyinde kuramsal dersler vermektedir. http://inselinal.blogspot.com

    Evrim Kavcar: 2000 yılında Mimar Sinan GSF Heykel Bölümünü birincilikle bitirdi. Yüksek Lisansını Fullbright bursu ile San Francisco Art Institute`te tamamladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi`nde tamamladığı sanatta yeterlik Kampının bir dönemini, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi`nde geçirdi. Gündelik durumların sanat yapıtına dönüştürülme sürecini teorik ve pratik olarak irdelemektedir.  Halen Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi`nde çalışmaktadır. http://evrimkavcar.com/

    Işın Önol: Işın Önol (1977, Türkiye) Bağımsız küratör olarak Viyana`da yaşıyor ve Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi, Kültürel Çalışmalar bölümünde doktora eğitimini sürdürüyor. 2011 yılında Zürih Sanat Üniversitesi`nden MAS derecesini aldı. 2009 Yılında Grenoble, Fransa`da Ecole de Magasin Uluslararası Küratoryel Çalışma Kampı`na, ve Güney Kore`de Gwangju Bienali Uluslararası Küratör Kursu`na katıldı. MFA derecesini 2003 yılında Sabancı Üniversitesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünden aldı. 2003-2006 yılları arasında Bosporus International School`da sanat koordinatörü olarak, 2006-2009 yılları arasında Proje4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi`nde yönetici ve küratör olarak çalıştı. Bağımsız olarak Türkiye`de ve çeşitli ülkelerde küratör/eş küratör olarak çeşitli sergiler hazırladı. Küratoryel çalışmalarında karanlık, gölge, görünmezlik, yitiklik gibi stratejilerin, iştirak sağlama, bilgi aktarımı, örtülü politik çağrışımlar iletme gibi amaçlarla kullanımı ile ilgilenir. www.isinonol.com

    Deniz Sözen: Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi`nde güzel sanatlar eğitimi aldı. 2007-2009 yılları arasında Arts and Humanities Council tarafından verilen araştırma bursu ile Goldsmiths Koleji`nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2009-2011 yılları arasında Linz Üniversitesi`nde Zaman Temelli Medya departmanında okutman olarak çalıştı. 2011 yılında Zürih Sanat Üniversitesi Sanat Eğitimi Enstitüsü`nde araştırmacı olarak çalışmaya başladı. Burada Rietberg müzesi işbirliği ile post kolonyal perspektif üzerinden trans-kültürel sanat eğitimi hakkında teori ve pratiklerin geliştirilmesi üzerine araştırma çalışmalarını yakın zamana dek sürdürdü. Şu anda bağımsız sanatçı olarak Viyana ve İstanbul`da yaşamaktadır. http://denizsoezen.wordpress.com