Finans Matematiği Eğitimleri Tanıtımı Kampı

18/01/2010 - 12/02/2010

  • Tarih: 18 Ocak-12 Şubat 2010
  • Amaç
    Kampların öncelikli amacı,
    1) Ekonomi ya da finansta çalışmak isteyen, ancak bu alanlarla ilgili bir bölümden mezun olmayan ya da olmayacak kişilere sağlam bir temel sağlayarak onları iş dünyasına hazırlamak.
    2) Başka bir alandan finans alanına geçerek yeni bir kariyer hedefleyenlerin ancak sektörde çalışmaya başladıktan sonra edindikleri sınırlı araçsal ve yönetsel kazanımlarını, bugün piyasada kullanılan teorileri ve uygulamaları referans alarak genelleştirmek, tamamlamak ve bu kişilere yeni perspektifler kazandırmaktır.Benimsenen sorgulayıcı düşünce biçiminin katılımcılarla paylaşılacak olması ve çalışma hayatından dolayı ya da çeşitli nedenlerle bir süredir üniversite ortamından uzak kalmış katılımcılara bu heyecanın tekrar yaşatılması bir başka önemli amacımızdır.

    (YENİ) Ders Seçimi. Katılımcılar dersleri, ihtiyaçlarına ve haftalık programlarına göre seçebilirler. Ders seçimi için katılımcıların alternatifleri şunlardır:

    1) Açılması planlanan ders listesinden bir veya birden fazla derse (en fazla 4 ders) kayıt yaptırabilirler.
    2) Finans Matematiğine Giriş veya İleri Finans Matematiği programlarından (programlar 3 dersten oluşur) birini seçip isterlerse seçmiş oldukları programa ek olarak açılacak farklı bir dersi de seçmeli ders olarak alabilirler. (Toplam 3+1 = 4 ders)

  • Hedef Kitle

    Kamplarımız, mezun olduktan sonra finans veya sigorta sektöründe çalışmayı hedefleyen üniversite öğrencilerini ve bu sektörlerde çalışmakta olan veya çalışmayı düşünen kişileri hedeflemektedir.

  • Ücret
    Seçilecek her ders 250 TL + KDV`dir. Finans Matematiğine Giriş veya İleri Finans Matematiği paket Kamplarından her biri ise 700 TL + KDV`dir. Kredi kartı geçerlidir. İş Bankası ve Ziraat Bankası kredi kartlarına vade farksız 3 taksit yapılabilir.
  • Eğitimciler. Dersler, ekonomi, mühendislik ve matematik alanlarında çalışan üniversite öğretim üyeleri ve profesyonel sektör yöneticilerince verilecektir.Yard. Doç. Murat Levent Demircan,
    Galatasaray Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü.
    M. Sc. Sina Erdal,
    İstanbul Bilgi Üniversitesi, Ekonomi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü.
    M. Sc. Genco Fas,
    Bahçeşehir Üniversitesi, Matematik Bilgisayar Bölümü.
    Dr. Fulya Kocabalkan,
    Marmara Üniversitesi.

    Gereken. Katılımcıların, üniversitelerde “Calculus I” veya “Analiz I” adı altında okutulan derslerin içeriklerine aşina olmaları tercih edilecektir.

    Sertifika. İsteyen tüm katılımcılara kamp sonunda aldıkları derslerin listelendiği bir sertifika verilecektir. Ayrıca, katılımcılara aldıkları her dersin öğretim elemanı tarafından bir referans mektubu verilebilir.

    Sınav. Dileyen kursiyer dönem sonunda gerçekleşecek olan final sınavlarına katılabilir ve aldığı notun sertifikada ya da referans mektubunda belirtilmesini isteyebilir.

    Yer. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Santral Kampüsü. Enerji Müzesi. Harita için tıklayın. Taksim`den ve Santral Kampüsü`nden 20 dakikada bir ücretsiz servis bulunmaktadır.

    Süre: Dersler 4 haftaya yayılmıştır. Her ders haftada bir kez olmak üzere haftaiçi 19:00-21:50 saatleri arasında yapılır ve her dersin toplam süresi 3 saat x 4 hafta = 12 saattir. Örneğin en az bir ders alan bir katılımcının haftalık yükü haftanın bir akşamı yani 3 saat olurken, en fazla 4 derse giren bir katılımcının yükü ise haftanın dört akşamı 3‘er saatten 12 saat olur.

    Diğer yandan 3`er dersten oluşan Finans Matematiğine Giriş ve İleri Finans Matematiği Kampları ise haftada 3 akşam olmak üzere 4 hafta sürer.

    Haftaiçi akşamları iş, okul vb. nedenlerle yoğunluk yaşayan ve kamplara katılamayacak adaylar için  yeterli katılım olması halinde haftasonları da ders açılabilir. Bu yönde kesinleşmiş talebinizi lütfen kayıt sırasında bize iletiniz.

    Başvuru. Başvuru formunu aslicankorkmaz@nesinvakfi.org adresine e-postayla yollamalısınız. Başvurunuzun ulaştığına dair en fazla 3 gün içinde size bir onay mesajı gönderilecektir.

    Geçmiş dönem katılımcılarımızın izlenimleri.

    “Artık finansal kararlarımı çok daha sağlıklı bir şekilde alabileceğim, çok kısa denebilecek bir sürede bu kadar çok şey öğrenebileceğimi beklemezdim. Şimdiye kadar aldığım en verimli eğitimlerden biri…”
    Gökhan Fazlı Çelik,
    Teknik Destek Müdürü, eSolutions Turkey.

    “Finans Matematiği Eğitimleri Kampını gördüğümde, bu kampa finans alanında bilgi sahibi olmak isteyen bir matematik bölümü öğrencisi olarak katılmam gerektiğini düşündüm. Ve şimdi bu eğitime katıldığım için büyük bir mutluluk duyuyorum. Kamp sayesinde tanıştığım Genco Fas, Levent Demircan ve Sina Erdal hocalarım, finans alanında kullanılan temel bilgileri deneyim ve akademik bilgilerine dayanarak bizlere aktardılar. Bir ay boyunca sıkılmadan, katıldığım her dersin ufkumu ve bilgimi genişlettiğini söyleyebilirim. Bu kampta edinilen bilgiler, sadece bu alanda çalışacaklar için değil aynı zamanda günlük hayatta herkesin işine bir bakıma yarayacaktır. Sonuçta ne de olsa krediler, faizler, borsa birçok kişinin hayatlarının belli dönemlerinde dahil olduğu olaylardır. Zevkle katıldığım ve beklentilerimi birebir karşılayan bu kmapın devamını sabırsızlıkla beklemekteyim.”
    Rejan Güzelkeçeciyan
    Boğaziçi Üniversitesi, Matematik Bölümü, 4. sınıf.

    “Bu kampta elbet finans matematiği adına çok şeyler öğrendim. En önemlisi de bu bilgilerin sadece kitaptan edinilemeyeceğini görmek oldu. Artık, anlamakta zorlandığım finans kitaplarını büyük bir zevkle ve merakla inceleyebiliyorum. Teşekkür ederim.”
    Seçkin Çakır
    Boğaziçi Üniversitesi, İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı, 4. sınıf.

  • I. Finans Matematiğine Giriş

    FIN101 Faiz Teorisine Giriş Genco Fas
    FIN 102 Yatırım Analizi Murat Levent Demircan
    FIN 103 Türev Ürünleri Sina Erdal

    II: İleri Finans Matematiği

    FIN 201 Sabit Getirili Yatırımlar Sina Erdal
    FIN 202 Çokuluslu Finans Yonetimi Murat Levent Demircan
    FIN 203 Stokastik Finans ve Sigorta Modelleri Genco Fas

    Ders Programı

    Pzt. Salı Çarş. Perş. Cuma Cmt.
    Hafta
    18-24 Ocak 1 FIN 101 FIN 102 FIN 103
    25-31 Ocak 2 FIN 101 FIN 102 FIN 103
    1-7 Şubat 3 FIN 101 FIN 102 FIN 103 Seminer
    8-14 Şubat 4 FIN 101 FIN 102 FIN 103

    Dersler ve İçerikler.

    FIN 101 – Faiz Teorisine Giriş
    Paranın zaman değeri, ayrık zamanlı düzenli anüiteler, aritmetik-geometrik anüiteler, nominal, efektif ve iskontolu faiz oranları, sürekli ortamlar, MARR, proje iç ve dış verim oranları (IRR/ERR), yatırım alternatiflerinin kıyaslanması ve karar analizine giriş. Detaylı içerik için tıklayın.

    FIN 102 – Yatırım Analizi
    Yatırım Ortamı, Pazarlar ve Araçlar, Yatırımların İşleyişi, Yatırım Kavramları, Risk, Riskli ve Risksiz Varlıklar, Portfoy Olusturma, Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli, Yatırım İndeksleri, Fırsat Fiyatlandırma Teorisi, Yatırım Gelirleri, Pazarın Etkinliği.

    FIN 103 – Türev Ürünleri
    Opsiyon kontratlarının tanımı, opsiyon kullanılarak oluşturulabilecek yatırım stratejileri (covered call, covered put, protective put, collar, straddle, strangle, strip, strap ve butterfly spread stratejileri), futures ve forward kontratlarının tanımları ve aralarındaki farklar, teminat hesabı işlemleri, futures kontratlarının fiyatlanması, FRA, Eurodollar futures kontratları ve swaplar. Detaylı içerik için tıklayın.

    FIN 104 – Finansal Yönetim ve Proje Yönetimi
    Şirket tipleri, ortaklık yapıları, proje yönetiminde yöntemler ve kullanım alanları (PERT, CPM, GANTT şemaları vb.), proje değerleme, mühendislik ekonomisinden seçme başlıklar.

    FIN 105 – Finansal Ekonometri

    Finansal ve makroekonomik verilerle ilgili veri setlerinin analizi, değişkenlerarasındaki ilişkinin varlığının sorgulanması, ileriye yönelik tahmin etme sürecinin temelleri. Bu kapsamda teorik temel üzerine oturtulan ekonometri anlatımının EVIEWS programında yapılan çoklu uygulamalar ile pekiştirilmesi amaçlanıyor.

    FIN 201 – Sabit Getirili Yatırımlar
    Bononun tanımı, bono piyasalarına bakış, bono fiyatlama, çeşitli bono getirisi ölçütleri, verim eğrisi, bono piyasası verilerini kullanarak spot faiz oranlarının hesaplanması, forward faiz oranlarının hesaplanmaları, spot faizlerin vade yapılarını açıklamaya yönelik teoriler, bono portföylerinin faiz duyarlılıklarının hesaplanması: durasyon ve convexity kavramları, immünizasyon: tanım ve uygulamalar. Detaylı içerik için tıklayın.

    FIN 202 – Çokuluslu Finans Yonetimi
    Uluslararası Finans Ortamı, Yabancı Döviz Piyasaları, Döviz İşlemlerinin Yönetimi, Global Firma Yönetimi, Uluslararası Yatırım Kararları, Çokuluslu Operasyonların Yönetimi.

    FIN 203 – Stokastik Finans ve Sigorta Modelleri
    Temel olasılık, rassal süreçlere giriş, ayrık ve sürekli zamanlı Markov zincirleri, kuyruk teorisi, Brown hareketi (isteğe bağlı).

    FIN 204 – Tedarik Zinciri Yönetimi ve Oyun Teorisinin bir uygulaması olarak Kontratlar Rassal (stokastik) talep altında kontrat tipleri, gazeteci çocuk problemi, simetrik ve asimetrik enformasyon ile işbirlikçi ve rekabetçi modeller.Detaylı içerik için tıklayın.