Temel Fizik

18-23 July 2022

Title of the course: Temel Fizik
Instructor: Prof. Ali Alpar
Institution: Sabancı Ü.
Dates: 18-23 July 2022
Prerequisites: Türev ve integral almayı bilmek
Level: Üniversite öğrencileri (öncelikle 1 ve 2’nci sınıflar), lise öğrencileri, fizik, matematik ve fen öğretmenleri
Abstract: Bu derste en temel fizik kavramları, bunlara yol açan temel deneyler ve biraz bilim tarihi ve felsefesi ile birlikte ele alınacak. Konular sırayla Mekanik, İstatistik fizik ve termodinamik, elektrik ve mıknatıslık, ve kuantum fiziği olarak 4 modül içinde tartışılacak. Örnek problemler çözülecek ve her gün ödev olacak.
Lise ve fizik okumayan üniversite öğrencilerine hele 1. sınıf derslerinde hiç verilmeyen bazı temelleri, mesela deneylerden Maxwell denklemlerine ulaşmayı , bu denklemlerden de dalga denkleminin türetilmesini ve elektromanyetik dalgaların hızının elektrik ve mıknatıs sabitleri cinsinden ışık hızının elde edilmesini yapıyorum. Entropinin istatistik anlamını ve termodinamiğin 2. yasasını konuşuyoruz. Klasik fiziğin çuvalladığı deneyleri, kuantum mekaniğinin atom yapısını elektronlar dalga oldukları için açıklayabildiğini anlatıyorum.
Language: TR
Kaynak: ‘Doğayı Öğrenmek: Fizik” – Ali Alpar, Boğaziçi Ü. Yayınları. Derste bu kitabın içinden bazı bölümler işlenecek. Kitabı edinmek gerekli değil. Kitap Köy’ün kütüphanesinde bulunacak.