Felsefe Yaz Kampı: Bir Bardak Su ve Çatlak Hokkalar

18/06/2012 - 30/06/2012

  • Tarih: 18-30 Haziran 2012 (Köy`e geliş 17 Haziran, Köy`den ayrılış 1 Temmuz.)
  • Kontenjan: 40 kişi
  • Ücret: Kampın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil, çadırda kalacaklar için günlük 50 TL, koğuşlarda kalacaklar için günlük 70 TL`dir.
    Konaklama ücretine ek olarak, 50 lira ön kayıt ücreti alınır. Başvuru onayınız geldikten sonra iki hafta içerisinde ön kayıtlarınızın kesinleşmesi için ön kayıt ücretlerinizi sizlere belirtilecek banka hesabına yatırmanız gerekmektedir.Destek: Burs başvurusunda bulunacak katılımcılarımızın, başvuru formumuzda gerekli yerleri doldurmaları gerekmektedir. Kampımız için henüz bir sponsorumuz yoktur. Burs başvuruları ancak bir sponsor bulunduğu zaman değerlendirilebilecektir. Başvuru formundaki burs başvurusu yerini boş bırakanların başvuruları, normal basvuru olarak değerlendirilecektir.
  • Genel Bilgi2012 Felsefe Yaz Kampı Destekçileri:
    Destekten yararlanan öğrenciler adına teşekkürlerimizle…
    Ahmet Öngün
    Ercan Güner
    Ayca Kus
    Aslıhan Esen
    Müge Tarımcı
    Özlem TiftikçiÇalışmalar, tarih boyunca gözlemlenmiş sosyo-ekonomik sorunların temellerini bulmaya ve bunlar da göz önünde bulundurularak ütopik bir düzen kurmaya yönelik olacaktır.

    Bu çalışmalar, öğrenci merkezli tartışmalar üzerine kurulmakla beraber zaman zaman saygın hocaların da vereceği konuşmalar doğrultusunda yön alıp, geliştirilecektir. Ütopik bir düzen kurmayı amaçlayan bu çalışmalarda aynı zamanda böyle bir düzenin kurulup kurulamayacağı da tartışılacaktır.

    “Ütopya Köyü” olarak da adlandırılabilecek bu felsefe kampında katılımcılar, çeşitli aktivitelerle, oluşturacakları yasa ve kurallara dayanan ütopik devletlerini kuracak, neden-sonuç ilişkileriyle tartışılan sosyo-ekonomik sorunların, temelini kurdukları devletlerinin ve medeniyetlerinin tarihsel sürecinde yaşanmaması için çözüm önerileri sunacaklardır.

    Çalışmalarımız boyunca çeşitli metinler üzerinden okumalar yapılacak ve ayni zamanda da çeşitli kurumlardan ve üniversitelerden gelen konuşmacılarımız bizlere eşlik edeceklerdir.  Tüm bunlara ek olarak, septik doğa yürüyüşleri de yapacağız.

    Not: Kampa katılmak isteyen katılımcıların, kamp boyunca ele alınacak başlıklar hakkında herhangi bir ön bilgiye sahip olmaları gerekmemektedir. Bu Kampın özünü, katılımcıların bireysel görüşleri oluşturacak, ve bu bağlamda katılımcılardan herhangi bir  önbilgi beklenmemektedir. Düşünme tutkusu ve bilgi sevgisi bunun için yeterli olacaktır. 

    Etkinlikler:
    Felsefe kampı boyunca aşağıdaki etkinlikler ve atölyeler düzenlenecektir. Günlük kampımızın dışında kalan bu çalışmalara katılım zorunlu değildir. İsteyen katılımcılar birden fazla etkinlik seçebilir. Seçimlerinizi başvuru formunu doldururken yapacaksınız. Bu etkinlikler ücretsizdir.

  • Konuşmacılarımız:
    Ahu Tuncel
    Ali Nesin
    Erkut Sezgin
    Ferhat Kentel
    Kaan Ozkan
    Mehmet Güreli
    Sevan NisanyanKaralama veya Karalamama:
    Yaratıcı yazma atölyesi olarak da adlandırabileceğimiz bu etkinlik boyunca, katılımcılarımızla birlikte, yazı yazma sanatı üzerine çeşitli etkinlikler yapacağız. Çalışmalar boyunca ayni zamanda da dil felsefesi üzerine durup, bir dilin nitelikleri üzerine de değineceğiz.

    Mürekkep Koklama:
    Bu etkinlik çerçevesinde dört kitap üzerine tartışmalar ve etkinlikler yapılacaktır. Katılımcılarımızın kitapları kampa gelmeden önce okumuş olmaları gerekmektedir. (En azından ilk hafta işlenecek olan kitaplar!) Etkinliğin herhangi bir parçasına da katılabilirsiniz. (4 kitaptan daha da az okuyarak etkinliğin okuduğunuz ya da okumakta olduğunuz kitap hakkındaki bölümüne katılmak mümkün.) Benzer çalışmalar sizin seçtiğiniz kitaplar etrafında da yapılabilir. Bu durumda bize, üzerinde kafa yormak ya da bizimle paylaşmak istediğiniz kitapları söyleyebilirsiniz.
    Birinci hafta:
    Puslu Kıtalar Atlası – Ihsan Oktay Anar
    Aylak Adam –  Yusuf Atılgan
    İkinci hafta
    Azil – Hakan Günday
    Dublörün Dilemması – Murat Menteş
    Eğer zamanımız kalırsa da:
    Tehlikeli Oyunlar – Oğuz Atay
    Kara Kitap – Orhan Pamuk

    3 Top 2 Çorap:
    Jonglörlük öğrenmek isteyenlere güzel bir fırsat. Bu etkinlik boyunca 3-top ve poi atölyeleri yapılacaktır. (İnternetten neler olduklarına bakabilirsiniz) Bu çalışmaya katılmak isteyen katılımcılarımızın, gelirken 3 tane tenis topu, 2 tane de renkli ve diz-boyu çorap getirmeleri yeterli olacaktır. İsterseniz profesyonel malzeme de alabilirsiniz. Yahut bizler sizler için temin edebiliriz.  Başka sürprizlerimiz de olacak bu etkinlik altında.

    Renklerle Fotoğrafçılık:
    Fotoğrafın tarihine ve fotoğrafçılığa dair uygulamalı çalışmaların yapılacağı bir atölyedir. Fotoğraf makinası getirmek zorunlu olmasa da, önerilir! Çalışma saatleri, katılımcıların istekleri doğrultusunda belirlenecek, günün farklı saatlerinde çalışmalar yapılacaktır. Doğayla iç içe olacağımız iki haftalık bu süreçte, hayata dair farklı “bakışları” ve “anları” yakalamaya çalışacağız. Aynı zamanda da isin felsefe boyutunu da ele alacağız elbette!

    Kampın İçeriği:
    Toplumun ve bireyin, felsefi olgularla, psikolojik ve sosyolojik bakış açılarıyla ele alınması.
    Kamp süresince aşağıdaki başlıklar neden-sonuç ilişkileri içerisinde incelenecek, bu olguların bireylerin ve toplumların gelişimini nasıl etkilediği tartışılacaktır.
    * İsimsiz Felsefe : Felsefe, ezbere değil de öze dayanan düşünceye ve kimliğe olan bir sesleniştir. İsimsiz Felsefe, felsefeyi, bilgi sevgisini, ve bu seslenişi duyabilmek adına, bireyleri kendi özleriyle birleştirmeyi, bu farkındalığı sağlamayı amaçlar. Doğanın ortasında, şehir yaşantısından ve telaşından uzakta, sessiz sakin bir köyde bu sesi duymamak nasıl mümkün olabilir !?
    * Doğu Felsefesinden Laklaklar: Doğu felsefesinden öğretiler üzerine yoğunlaşan çalışmalar süresince, Doğu‘dan çeşitli disiplinler tartışmalara konu olacak, farklı filozofların da görüşleriyle mistizm ve diğer felsefeler ele alınacaktır.
    Varoluşçuluk Terapisi:  Irvin Yalom‘un ortaya attığı varoluşçuluk terapisiyle, korku, varoluşçuluk ve ölüm üzerine psikodramalara dayanan etkinlikler yapılacak, ilk toplulardan günümüze bu öğelerin nasıl değiştiği tartışılacaktır.
    Eserlerden Psikanalizler: Eser incelemelere ve okumalara dayanan etkinlikler boyunca, katılımcılar farklı okumalar yapacaklardır.
    Kurmalı felsefe: Bu başlık altında, felsefenin bir kurgu oluşu ele alınacak, ve bu kurgunun tarih boyunca toplum tarafından nasıl kullanıldığı, görüldüğü tartışılacaktır.
    İki Yüzlü Felsefe: Felsefe mi ? O da ne ? Diğer konu başlıklarını destekler nitelikte olmasıyla birlikte, bu başlık altında felsefenin cevap aradıkları, ve bu cevaplara ulaşırken karşılaştığı ikilemler, karşıt görüşler sorgulanacaktır.
    Filozofun F‘si : Bu başlık altında da, bir filozofun hayatı ve onun öğretileri üzerine tartışmalar yürütülecektir.
    Zamanda Yolculuk: Zaman kavramı ele alınacak, zamanın felsefesi üzerine çalışmalar yapılacaktır.
    Sosyal Hayvan ve Doğası: Toplum ve insan psikolojisi incelenecek, sosyolojik bağlantılarla da bu iki kavramın insanlık tarihine nasıl yön verdiği tartışılacaktır.
    Bilimkurgu ve Bilim: Bilim ve bilim felsefesi üzerine düşünceler ele alınacaktır.
    Karanlık Oda : Sanat tarihi ve felsefesi üzerine yorumlara dayanacak olan bu paylaşımda, insan – sanat ikilisi incelenecektir.
    Oyun Teorisi ve Toplum : Ali Nesin‘in de paylaşımlarıyla gelişecek “oyun teorisinin topluma uyarlanması”, günümüz toplumunun nasıl yapılandığının ve çalıştığının bir analizi olacaktır.
    Zar Terapisi: Luke Rhinehart‘ın Zar Adam isimli kitabından yola çıkarak, davranışlarımıza neden olan olayların felsefi ve psikolojik olgularla incelenmesi.
    Kapitalist Sistemlerde Komünist Yapılanmalar: Her ne kadar, isimleriyle itibariyle kulaklarımızda yer edinmiş bu sistemler, 20. yüzyıl filozoflarına göre toplum tarafından belki de en yanlış yorumlanmış teorilerdir. Bu konu başlığı altında, toplumların ve devletlerin oluşma sürecindeki ekonomik sistemleri ve bunların tarih boyunca nasıl şekillendiğini işleyeceğiz.
    Düzensizlik ve Düzen: Bu alt başlıkta ise, diğer başlıklarla ilişkilendirilerek, kültürlerin ve devletlerin, ve bu sistemlere yön veren kuralların, yasaların nasıl oluştuğu dile getirilecektir. Ütopyaların ve Distopyaların kuruluşu, anarşinin temelleri ve diğer tüm yönetimlerin siyasi felsefesi bu başlık altında incelenecektir.
    * Buruşuk Sarı Sayfalar: Her ne kadar çalışmalarımız felsefe temelli olsa da, toplumu ve bireyi tarihi bir açıdan ele almadıkça, akımları anlamak oldukça güçtür. Bu yüzden de bir yandan felsefe tartışırken bir yanda da Dünya ve medeniyetler tarihi üzerine duracak, olmazsa olmaz bazı konular hakkında fikir yürüteceğiz.
    * Bir Işık Gördüm Sanki: Bu alt baslıkta kısaca aydınlanma çağının getirmiş olduğu fikirler üzerinde duracağız ve bu bağlamda da düşünürleri inceleyeceğiz.
    * Modernleşmek ve Eskimek: Toplumu incelerken karşılaşacağımız kaçınılmaz konulardan biri de devlettir. Devletin nasıl ortaya çıktığı, ne olduğu, nasıl modernleştiği de tartışılmazsa olmaz sorulardan sadece birkaçıdır. Bu konu baslığı altında ister istemez modern devletin oluşum aşamalarını inceleyeceğiz.
    * Meşrutiyet Aşkına:  Toplumu ele alırken, onu oluşturan güç dengelerinden bahsetmemek en büyük ayıplardan biridir. Bu çalışmamız boyunca otorite ve meşrutiyet gibi kavramlara felsefi bir bakış açısıyla ele alırken bir yandan da günümüzü anlamaya çalışacağız.
    * Cinsinizm: Bu başlık altında cinsiyetin toplumdaki rolü üzerinde duracağız. Feminizm gibi akımlar üzerine tartışmalar  yapacağız ve bunların hayatimizi ve toplumu nasıl etkilediği üzerinde duracağız.  

    Daha Önceki Çalışmalarımız:
    4 – 16 Temmuz 2011. 2011 Felsefe Yaz Kampı. Kamp için tıklayın.
    21 Haziran – 3 Temmuz. Nesin Matematik Köyü‘nde Felsefe Yaz Kampı. Kamp ve ayrıntılı bilgi için tıklayın.

    Facebook sayfamız için tıklayın: Kolikolik: https://www.facebook.com/kolikolik
    Buradan da bizimle iletişime geçebilir, gelecek etkinlerimiz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

    Notlar:
    1. 
    Eğer 4 gün içerisinde başvurunuzun geri değerlendirilmesi sizlere gönderilmezse, lütfen yukarıda belirtilen e-posta adrese bunu bildiriniz.
    2. Matematik Köyü Talimatnamesi için tıklayın.